Как се наричат годишнините в брака и какво се подарява при всяка

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Сключването на брак несъмнено е най-вълнуващият и значим момент от живота на всяка млада двойка. Това е мигът, в който се вричаме във вярност на любимото си същество и обещаваме да прекараме остатъка времето си именно с него.

Но отпразнуването на всяка следваща година, прекарана в компанията на любимия човек, също може да е много емоционално и приятно.

Особено, ако сте решили да отбележите специалния повод с красив подарък. Ако и вие искате да подарите нещо уникално на своя партньор за годишнината, вижте какво се препоръчва според традицията в галерията ни по-горе. Там освен идеи за изненади ще намерите и как е прието да се наричат годишнините от сватбената церемония.

Първа годишнина

Смята се, че първата година след сватбената си церемония двойката отбелязва Памучна сватба. Прието е да се назовава така, тъй като двамата влюбени вече са оставили първоначалните си трепети на по-заден план, навлизайки в същината на семейния бит. Традицията повелява при нейното отпразнуване партньорите да си разменят хавлии или кърпи.

Втора годишнина

Тя е известна като Хартиената сватба. Нарича се така, защото моментът е деликатен за двойките точно като материята на хартията. Подходящ подарък за тази годишнина е книга, луксозен бележник, хартиен албум.

Трета годишнина

Наричат я Кожена, защото се предполага, че отношенията между младите са укрепнали и имат здравината на кожа. В тази връзка се подаряват обувки, дрехи или аксесоари от кожена материя.

Четвърта годишнина

Известна е като Ленена, тъй като се смята, че отношенията в семейството са станали още по-здрави и красиви – също като лена. Традицията повелява тогава да се подаряват дрехи, аксесоари, завеси или спално бельо от лен.

Пета годишнина

На петата годишнина от брака си двойката отбелязва така наречената Дървена сватба. По този повод е удачно да се подаряват всякакви бижута и сувенири от дърво. При добра финансова възможност, красива дървена мебел също е отличен избор.

Шеста годишнина

Това е моментът, в който с любимия ви човек отбелязвате Желязна сватба. Вие вече сте преминали през доста изпитания, но все още сте продължили да бъдете заедно. И тук можете да заложите на сувенири и бижута от съответния материал.




Седма годишнина

Наричат я Вълнена сватба, тъй като в този период бракът е много уязвим и се разпада лесно. При такава годишнина можете да изберете красив и стилен подарък от вълна, който да топли на любимия ви човек в студените дни.

Осма годишнина

Наричат я Бронзова сватба. Тя е символ на красивата спойка между двама души с различни характери. Всички артикули от този материал са подходящ подарък.




Девета годишнина

През нея се празнува Глинена сватба. Наричат я така, защото подобно на пособията от глина бракът ви буди възхищение и респект. Подходящ подарък за деветата годишнина от сватбата е глинен съд или друго изделие. Напоследък все по-модерно е двойките да си подаряват и разкрасителни процедури с глина.

Десета годишнина

Бракът ви е устойчив като алуминий. Подходящ подарък са бижута или аксесоари от този метал.

Единадесета годишнина

Партньорството ви става все по-неподвластно на времето. Така е и стоманата. Затова пред единадесетата си годишнина от брака можете да зарадвате половинката си бижу от стомана или аксесоар, който има стоманен акцент.

Дванадесета годишнина

Известна е като Копринената, защото първоначалните страсти вече са утихнали, отстъпвайки място на нежността. По традиция на тази годишнина се подаряват бижута от скъпоценни камъни или копринени дрехи.

Тринадесета годишнина

Отношенията ви са красиви и изтънчени точно като дантела. Затова тази годишнина се нарича Дантелена. В този период на връзката подходящи подаръци са дантелено бельо, тениска или друга текстилна дреха.

Четиринадесета годишнина

Връзката ви е устойчива и красива като слонова кост и съответно годишнината носи същото име. Можете да изненадате любимия човек с предмет в същия цвят.

Петнадесета годишнина

По традиция се нарича Кристална сватба и е израз на откритите и чисти отношения между двамата партньори. Подходящ подарък на този ден е кристален сервиз.

Шестнадесета годишнина

Казват, че това е Бръшляновата сватба. Подобно на растението партньорството на съпрузите е дългогодишно. Съответно на този ден е желателно да се подари бръшлян.

Седемнадесета годишнина

Тази годишнина носи името на многогодишен шибой и отново се свързва с продължителните отношения между съпрузите. Растението е подходящ подарък за повода.

Осемнадесета годишнина

Това така наречената Кварцова сватба. Казват ѝ така, защото се предполага, че връзката между партньорите се е хармонизирала и заздравила. Смята се, че и кварцът отказва същия ефект върху нас. Кварц под всякаква форма е подходящ подарък за този специален ден.

Деветнадесета годишнина

Тази годишнина носи името на растението орлови нокти, който символизира вечното приятелство и любов. То е и добър подарък за нея.

Двадесета годишнина

Наричат я Порцеланова сватба. На този ден съпрузите си подаряват порцеланови съдове. Този ритуал се практикува, тъй като се смята, че след толкова години съвместно съжителство са изпочупили старите си прибори.

Двадесет и пета годишнина

Най-вероятно повечето от вас са чували, че това е Сребърната сватба. Нарича се така, защото връзката между съпрузите може да се сравни с благородния метал. На тази годишнина е широко застъпено партньорите да си разменят сребърни накити.

Тридесета годишнина

На тази годишнина семействата отбелязват Перлена сватба. Известна е с това име, тъй като перлата е символ на честността и добротата. Поводът повелява мъжът да подари на своята благоверна перлено бижу.

Тридесет и пета годишнина

Казват ѝ Коралова сватба. Коралът символизира щастие. Прието е на този ден съпругът да подарява бижу или сувенир с корал.

Четиридесета годишнина

Рубинената сватба се свързва с красивия скъпоценен камък, олицетворяващ дълбоката връзка и страст между двама души. Той е чудесен подарък за този повод.

Четиридесет и пета годишнина

Сапфирената сватба е кръстена на камъка, символизиращ доверието, откритостта и дружбата. На тази годишнина съпругът може да подари именно сапфир на своята половинка.

Петдесета годишнина

Всички знаят, че пет десетилетия след сватбената си церемония двойката отбелязва Златна сватба, защото партньорството им притежава качествата на благородния метал. Тогава съпрузите си разменят златни накити.

Петдесет и пета годишнина

Връзката между двамата съпрузи може да се сравни със смарагд, затова и носи името му. По традиция мъжът може да подари именно такъв камък на своята жена.

Шестдесета годишнина

Диамантената сватба е повод за огромна гордост като самия диамант. Както се подразбира вече, на нея съпругът подарява диамант на любимата си.

Шестдесет и пета годишнина

Наричат я синьосапфирена, защото отново се свързва с този невероятен камък. Подходящ подарък е дреха в същия цвят.

Седемдесета годишнина

Наричат я Благодатна сватба по разбираеми причини. Дори и да не си подарят нищо на празника е важно младоженците да споделят момента с широк кръг близки.

Седемдесет и пета годишнина

На тази годишнина се отбелязва Платинена сватба. Нарича се така, защото отношенията на съпрузите са също толкова ценни. И през тази годишнина е достатъчно те да отпразнуват събитието с деца и внуци, пише ezine.

Осемдесета годишнина

Малцина могат да се похвалят с такава годишнина. Наричат я Дъбова, защото тя свързват с многовековното внушително дърво. На този ден съпрузите едва ли имат нужда да си подарят нещо повече от любов, признателност и нежност.

Източник: glasnews

Всички знаят за брака на Брус Уилис с Деми Мур, но ТОВА е ослепителната му настояща съпруга, с 24 години по-млада (Снимки):Повечето помнят Деми Мур като бившата съпруга на Брус Уилис – двамата бяха женени цели 13 години и и…Apr 3 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!