Икономист: Ако създадем електронно правителство, ще произведем 900 000 безработни чиновници

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Ако създадем електронно правителство и по този начин административните услуги станат онлайн, от 1 милион държавни и общински чиновници без работа ще останат 900 000. А тези безработни ще трябва да гласуват. Нима правителствата ще ги освободи?

Рапърът Играта разказа за тежката си 2-месечна битка с коронавирусаРапърът Ивайло Иванов – Играта разказа за тежката си 2-месечна битка с коронавируса.  Минаха почти …Dec 2 2020vijti.com

Това коментира икономистът Асен Василев в ефира на 7/8 тв в отговор на въпроса защо от 2013 година електронно правителство не се създава у нас.

Тук не е въпросът за техническото изпълнение на електронното правителство. Тук говорим за един чисто политически и административен въпрос, който има абсолятно нежелание да бъде решен, посочи той.

За да се преборим с това нещо, трябва постоянно да настояваме управляващите не да залагат увеличаване на разходите за администрация, а за намаляване на тези разходи, коментира Василев.

Ако в новия бюджет не бяхме заложили 30% увеличение на разходите за администрация, а бяхме заложили 30% намаление на разходите, самата администрация щеше да започне да търси начин как да спести тези пари. Най-лесният начин е да се автоматизират процесите, за да не трябват толкова много хора и звена, които са безсмислени. Най-лесно да направиш реформа е през бюджета – като намалиш парите на дадено звено, то започва да си оптимизира процесите и да върши същата работа с по-ефективен ресурс, посочи той.

Румен Радев: Българите умират не заради коронавируса, а заради хаоса 10 години лекари и медицински сестри напускат страната, НЗОК се източва, нула реформи, закриват се…Nov 27 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!