За 6 г. учени в Пловдив създадоха нов хляб – пази от диабет и не се пълнее

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Разработиха и продукт за спортисти да трупат мускули, както и за дами в напреднала възраст

6 г. са били нужни на учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив, за да създадат специален хляб, който снижава нивото на кръвната захар и най-важното – от него не се пълнее.

“Произвежда

се само от

натурални

съставки
Суровините са подбрани след внимателни изследвания – пшенично пълнозърнесто брашно тип 1850, пълнозърнесто ръжено тип 1750, брашно от клубените на топинамбур, пресована хлебна мая, готварска сол и питейна вода. Технологията обаче се пази в тайна”, казва доц. Цветана Гогова, която е част от екипа, създал продукта.

Започнали да го произвеждат във вуза, след като провели експерименти сред пациенти в пловдивски болници. Консумацията показала, че този хляб понижава гликемичния индекс на болните.

Нешка Робева изригна: Боже, докъде стигнахме, хляб няма, а ние щракаме с пръстиЛегендарната треньорка Нешка Робева от една година се е уединила във вилата си в село Трудовец, но н…Apr 15 2021vijti.com

Тъй като има терапевтичен ефект, количеството, което трябва да се консумира всеки ден, е строго индивидуално. Нужна е консултация с лекар, допълни доц. Гогова.

В момента единственото място у нас, откъдето може да се набави, е Университетът по хранителни технологии (УХТ) и в частност Учебно-производствената база по хляб, хлебни и сладкарски изделия към катедра “Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти”. Всеки хляб тежи 400 грама и струва 1,80 лв.

“Най-основното му качество е, че не позволява нивото на кръвната захар да се повиши след нахранване, затова диабетиците може да бъдат спокойни”, заяви Гогова. Според нея концепцията за този хляб се зародила през 80-те години на XX в. в Япония. На тази база пловдивските учени започнали да проучват и така стигнали до формулата на съставките.

Продуктът, чиято популярност непрекъснато нараства, беше представен на Спасовден в УХТ, където се проведе и Празник на хляба. Гостите се увериха, че

освен полезен

хлябът е и вкусен
И въпреки че от катедрата бяха изпекли повече от 50 бройки, част от присъстващите не успяха да го опитат.

Медици приветстват откритието на вуза и казват, че този хляб, който носи името “Топи”, ще помогне на хората със захарен диабет. Знае се, че 500 млн. души в света са с такава диагноза. Много от тях не знаят това. Според последни проучвания броят на случаите се е увеличил повече от 4 пъти през последните 40 г.

Основните причини са големият стрес, съчетан с неправилно калорично хранене и намалено движение.

Високото ниво на глюкоза в кръвта оказва разрушаващо въздействие върху кръвоносните съдове. Способства и за развитието на атеросклероза, която води до инсулти и инфаркти.

В УХТ в момента разработват и други видове хляб. Единият е подходящ за спортисти, защото помага да натрупат мускулна маса и да поддържат добра форма. Може да се консумира ежедневно. Той е обогатен с белтък на растителна основа. Вторият е специално за дами в по-напреднала възраст, защото облекчава симптомите на менопаузата.

Хората не

бива да се

притесняват

от консумация

на хляб. От него

не се пълнее,
категорична е доц. Гогова. Според нея по-важно е да се внимава каква друга храна се приема с него. Тя съветва при закупуването на хляб, както и на всяка друга храна внимателно да се чете етикетът.

Първо, да се обърне внимание на суровините, от които е направен хлябът, и дали има такава от тях, която не е подходяща за здравословното състояние на консуматора. Според българското законодателство задължително трябва да има списък на възможните алергени.

След това трябва да се обърне внимание на химичния състав и енергийната стойност на продукта. От тях се виждат количествата на белтъчни вещества, въглехидрати, липиди, наличие на фибри, а също и видът на самите фибри. Не на последно място, е нужно да се види датата на производство и докога е валиден за консумация.

“Моят апел е хлябът в никакъв случай да не се избира само по външен вид, аромат и вкус”, посочва доц. Гогова.

Тя е категорична, че в България хлябът е добър. Всички производители в условията на конкуренция се стремели да произвеждат качествена стока и го правели.

Имало много критерии, по които се избира брашното за хляба: вида на произвеждания асортимент, останалите суровини по рецептура, хлебопекарното му качество, както и показатели като влага, количество и качество на мокър глутен, пепелно съдържание и много други.

Прочути готвачи: Хлябът и лукът нямат място в каймата за кюфтетаСмешно е, но много домакини правят значителни грешки при приготвянето на кюфтета, защото много от съ…May 13 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!