За първи път в България: Екип на ВМА извърши лапароскопски една от най-сложните коремни операции

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Една от най-сложните оперативни интервенции в коремната хирургия – лапароскопска тотална панкреато-дуоденална резекция със запазване на слезката, бе извършена за първи път в България от екипа на Първа клиника по коремна хирургия на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от лечебното заведение.

Успешното реализиране на такава операция изисква както изключително опитен екип – хирурзи, анестезиолози-реаниматори и специалисти по здравни грижи, така и наличието на съвременно технологично оборудване.

„Пациентката е 49-годишна жена с установен карцином в областта на главата на панкреаса и преканцерозни кистични изменения в тялото и опашката на жлезата. Лапароскопският подход за планирания обем на операцията бе най-подходящ за нея.

В сравнение с конвенционалната хирургия той е по-щадящ, намалява системните ефекти и осигурява по-бързо и пълноценно възстановяване“, коментира доц. Ивелин Такоров, ръководител на клиниката.

Продължилата няколко часа интервенция бе последвана от неусложнен постоперативен период и възстановяване – ранно раздвижване, захранване и по-скорошно изписване спрямо стандартната отворена намеса.

С този вид операция се допълниха извършваните във ВМА стандартни лапароскопски процедури в областта на общата коремна, жлъчно-чернодробната и панкреатична хирургия – щадящи пациента, гарантиращи неговото бързо възстановяване с минимална травма и болка и следоперативен контрол, допълват от лечебното заведение.

Майка осъди ВМА за 100 бона за смъртта на сина йПотресаващ случай на млад мъж, починал заради лекарско безхаберие, разтърси ВМА след съдебно решение…Sep 10 2022vijti.com


Източник: Дир.БГ

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!