Заради съвършената маска: Чехия обяви българин за герой

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Младеж с български корени бе обявен за герой в Чехия заради създаването на уникална и съвършена предпазна маска, която веднага влезе в употреба в чешките болници. Александър Лазаров е роден в Прага, той е с български произход. Министърът на здравеопазването на Чехия го нарече „герой на нашето време“, след като направи иновативна маска срещу COVID-19. Тя е създадена с благотворителна цел за нуждаещите се по целия свят.

Отменят задължителното носене на маски на обществени местаОтменят задължителното носене на маски на обществени места.Това обяви здравният министър Кирил Анани…Mar 31 2020vijti.com

Маската е правена с 3D принтер

който използва технологията Multi jet fusion. Ако направите модел на маската с тази технология, можете да направите веднага прототип и да подобрявате дизайна в много кратък период от време“, разказа самият Лазаров.

Той уточни, че маската е създадена за една седмица, получила е сертификат и докторите вече я ползват.

В момента се произвеждат около 500 маски на ден. Идеята е да се произвеждат по 10 000 маски на ден.

„Сключихме договор с чешкото министерство на здравеопазването и цената на маската е само нужните средства за производство – 680 крони, което е около 22 евро“, допълни студентът.

Всеки, който има този принтер, може да си отпечата тази маска, изтеглянето на файловете е безплатно и става от страница https://rp95.cz/.

СЗО: Препоръчително е само болните да носят маскиОт Световната здравна организация (СЗО) обявиха, че все още препоръчват да не се носят маски, освен …Mar 30 2020vijti.com

Източник:факти

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!