Ето кои са новите мерки, които влизат в сила от 7 септември до 30 октомври

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Няма причини за паника, уверява той
Налага се да приемем нови противоепидемичните мерки, за да запазим живота и здравето на хората. Това каза на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Ангел Кунчев огласи новите мерки – ето точка по точка всички ограничения: Усложняващата се епидемиологична обстановка в страната налага затягане на досега действащите против…Aug 31 2021vijti.com

Няма причини за паника, уверява той.
„Поискахме становища от браншови, съсловни организации.
Над 40 предложения получихме и те са разгледани от нас. Ще бъдат изпратени на министъра на финансите и на икономиката, за да се компенсират хората“, заяви министърът.

„Училищата ще започнат присъствено. Не бива децата да плащат цената за това, че ние възрастните не се ваксинирахме“, добави той.

Мерките ще важат от 7 септември до 30 октомври. Провеждането на присъствени, групови занятия в езикови, образователни и др. обучителни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра при най-много 10 души в помещение.

Носенето на защитни маски за лице, хигиената на ръцете, редовното проветряване на всеки час и дезинфекцията са задължителни.

Преустановява се посещението в детски центрове, клубове и др. предоставящи, организирани, групови услуги за деца. Провеждането на конгресни и конферентни мероприятия – семинари, симпозиуми, обучения и др. се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и до 30 участника в помещението, в което се провеждат при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра и носене на защитни маски от всички участници.

Провеждането на конкурси и масови изпити се допуска при използване на не повече от 30% от капацитета и до 30 участника в помещението. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия като музикални и др. фестивали, събори фолклорни инициативи и др. Посещенията на кина, театри, циркови представления, концерти и др. сценични прояви на закрито се допуска при не повече от 50% от капацитета на помещенията и използването само на седящи места. Спазването на физическа дистанция между посетителите, носенето на защитни маски за лице са задължителни.

Посещението на музеи и галерии се допуска при не повече от 1 човек на 8 кв. метра при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра и носене на маски.

Школите, центрове и др. обекти за танцово и музикално изкуство ще останат отворени, ако се използват при не повече от 30% от капацитета на помещението до най-много 10 присъстващи. Провеждането на спортни състезания с професионален характер на закрито се допускат без публика, а на отрито изискването е да се използва не повече от 30% от капацитета на стадиона. Всички зрители трябва да са седнали. Всяка трета седалка може да бъде заета. Трябва да се спазва физическа дистанция от най-малко 1.5 метра и да се носи маска.

Допустимо е да се ходи на фитнес, но при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията. Спортните зали и клубове, както и плувни басейни може да се използват само за индивидуални спортове при използване на не повече от 50% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра.

Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява. Посещенията в балнеолечебни, терапевтични  и СПА центрове се допускат при 30% от капацитета и с график за индивидуално използване на услугите, както и със спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра, носене на защитни маски, когато е възможна тяхната употреба.

Посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали, казината се допускат само във времето от 7:00 до 22:00 часа при отстояние от 1,5 метра между облегалките на столовете. Не се позволява сядането на повече от шест души на една маса.

Допуска се провеждането на събития от частен характер – кръщенета, сватби и др., но до 30 души, ако е на закрито и до 60 на открито.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или др. обекти, които предоставят услуги на гражданите, трябва да създадат организация за контрол на броя на клиентите, като не допускат повече от един човек на 8 кв. метра.

На всички пазари, тържища, базари, се създава организация на еднопосочно движение. Нужен е и контрол на влизащите лица и не се допуска повече от един човек на 8 кв. метра.

МОН разписа новите мерки: Маски в класните стаи и в часовете по физическоВече е ясно, че при 10% заболели ученици ще се преминава в онлайн обучение Сред задължителните мерк…Aug 27 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!