Ето кои лекарствата дават фалшив резултат за наркотици

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В България шофьорите се тестват с определен вид полеви тестове като пробата се взема от слюнка. Тестовете отчитат едновременно 6 вида забранени субстанции, включително канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин и бензодиазепини.

Необходимото време за взимане на пробата е от 30 до 90 секунди, а анализът е около 10 минути. Оказва се, че тестовете са много чувствителни и много точни. Проблемът при тези тестове е, че те могат да реагират на вещества, които се съдържат в малки дози в някои лекарства каквито са обезболяващите например.

Лекарства от няколко фармацевтични групи биха могли да са причина за положителен полеви тест за забранени субстанции, понеже те се екстретират в малки количества и в слюнката и при изследване могат да наподобят някои от забранените субстанции.

Парадоксът е, че дори еднократният прием на лекарство, което в аптеките се отпуска без лекарско предписание би могъл да стане причина за отнемане на шофьорска книжка и задържане на шофьора.

Нестероидните противовъзпалителни средства са сред лекарствата, които се улавят от полевите тестове. Така например употребата на ибупрофен може да даде положителен тест при тестване за марихуана, барбитурати и бензодиазепини. А приемът на напроксен и оксапрозин може да подведе тестовете за барбитурати.

Аналгетици. Трамадолът е продукт, който се използва като силен аналгетик, но приемът му може да доведе до фалшиво положителни резултати при проеверка на фенциклидин и опиати.

Деконгестанти. Те са лекарства, които се употребяват при хрема – отбъбват носна лигавица при запушен нос. Едно такова е псевдоефедринът, който е част от състава на много лекарства без лекарско предписание. Той се използва като субстанция за производство на метамфетамин и поради това при тестване може да се получи фалшиво положителен резултат за амфетамини.

Лекарства за суха кашлица. Декстрометорфан е медикамент, който  се съдържа в редица сиропи и таблетки, които повлияват суха и дразнеща кашлица. Кодеинът се открива сравнително по-рядко в състава на различните противокашлични средства, като важна особеност е рискът от получаване на фалшиво положителен резултат при тестване за опиати и фенциклидин.

Източник: puls

Живот по-лош от ада! Изнасилване, наркотици, алкохол – най-красивата жена в Холивуд стигна дъното, едва ли някой я разпознава (СНИМКИ) Ако сте гледали филма „Топ Гън“, със сигурност си спомняте популярната блондинка, изиграла ролята н…Jul 7 2023vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!