Ето какво можем да правим или да не правим на Архангелова задушница!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Три пъти в година църквата е определила за почитане паметта на починалите. Тези дни се наричат Задушници
Първата Задушница е преди Великия пост и преди Великден, втората е преди Петровия пост и Петровден, а третата – Архангеловата Задушница е преди Коледните пости и Рождество.

„Ало“ измамници удариха Мариана Векилска: Нагли изнудвачи три пъти звънели на тв водещата по празницитеМариана Векилска е поредната звездна жертва на телефонната мафия у нас. Покрай празниците тв водещат…Jan 11 2019vijti.com

На Задушница живите близки посещават гробовете на своите покойници, за да ги почистят, подредят, да занесат цветя, храна, вино и да запалят свещи.

По наложена традиция, на Задушница се ходи в петък след обяд или в събота, но християните гледат до обяд да обиколят гробовете на близките си.

В събота не се пости (всяка среда и петък са постни дни за християните). Можете да приготвите или купите всякакви храни за подаване. Когато раздавате от храната казвате „Вземете за Бог да прости …” и изброявате име или имена. Когато вземате подавка, отговаряте само „Бог да прости!”.

Когато на Задушница се ходи на гробища, не се поздравява с „Добър ден!“ или със „Здравей!“ Казва се вместо поздрав „Бог да прости!” и се отговаря „Бог да прости!” както след Великден поздравът е „Христос Воскресе!” и се отговаря „Воистина Воскресе!”

От мерки за хигиена, най-добре е да се подават готови пакетирани единични бройки храни – вафли, бонбони, дребни десерти, пастички.

Който има време у дома може да подготви голяма подавка, в която слага хляб, жито, маслина, бонбон, курабийки, кекс. Всичко това се нарежда в кесийки или в ПВЦ кутийки.

Не забравяйте да оставите от храна и на самия гроб!

Ако нямате възможност да отидете на гробища, тогава до довечера вървете в някой храм и поръчайте суха литургия за вашите близки.

архангелова задушница варено жито рецепта
архангелова задушница варено жито рецепта

Предлагаме ви относително бърза рецепта за приготвяне по Архангелова задушница на варено жито. Даваме я във вид, удобен за споделяне в социалните мрежи!

Записват се 10 имена при жените, които продават свещи. 10 имена за 2,00 лева и една свещ от 0,50 или 1,00 лев.

Цяла нощ свещите ще преспят в олтара на храма, а в събота сутринта ще бъдат запалени и имената прочетени.

Можете само да минете през църква днес след обяд или утре, да запалите свещи, да занесете храна и да я раздадете в църквата за „Бог да прости!”

На Задушница, както на всеки голям празник, не се върши домакинска работа – пране, чистене, шиене, плетене, подстригване и други. Само се приготвя храна.

Довечера или утре за обяд можете да се съберете с близки, приятели и познати за вечеря или обяд за „Бог да прости!”. Преди да започнете да се храните запалете свещ, прочетете някоя молитва за починалите и отделете храна в отделна чиния за покойниците.

Архангелова Задушница кога не се ходи на гробища

Пламъкът от свещите на Архангелова Задушница укрепва духа на починалите.

От 1992 г. е възстановена старата традиция на Архангеловата Задушница да се прави панихида за всички загинали във войните. Ако имате ваши близки, убити или участвали в някое въстание, в Руско-турската война, в Балканската, Междусъюзническата, Първата или Втората световна война, проучете в храма въпроса как и къде да запишете техните имена.

По този повод в миналото са наричали Архангеловата Задушница и Войнишка Задушница.

След Коледните празници идват „мръсните дни“. Трябва да знаете какво се прави на тяхНепосредствено след Рождество Христово, според народните вярвания, започват тъй наречените Мръсни ил…Dec 26 2018vijti.com

Източник: chudesa

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!