След Коледните празници идват „мръсните дни“. Трябва да знаете какво се прави на тях

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Непосредствено след Рождество Христово, според народните вярвания, започват тъй наречените Мръсни или Погани дни. Те траят до Богоявление (Йордановден) – 6ти януари.
Пак според тези вярвания, през този период се активират всички лоши сили. Те излизат след залез слънце и изчезват при първи петли (около 3 часа сутринта ).
От полунощ до първи петли ходят различни духове. Някоиот тях като караконджоло са пакостливи, но не нанасят трайни вреди начовека. Народът ги рисува, като получовеци, полуконе.
Според народнотоповерие от главата до предните си крака каракоджолото има човешкичерти, а другата половина на неговото тяло има външните белези на коня.Юлия и мъжът ѝ се храниха единствено с банани в продължение на 12 дни: Ето какви промени настъпиха след товаЕдно момиче реши да провери ефекта от метода, наречен „mono-fruiting“, който всъщност се състои в ог…Dec 22 2018vijti.com

Но освен копита и конска опашка този дух има и криле, с които хвърчи. Старите хора са вярвали, че ако случайно човек замръкне и не дай Боже той да е на път, то караконджолото го възсядал. Той не напуска човека, докато не пропеят първи петли, тогава този дух губи своята сила.
Освен караконджоло в нощите след Коледа бродят и други сили. За разлика от получовека караконджоло, те са зли духове, които вредят повече нахората.
В тези нощи навън ходят вещици, вампири, нави, таласъми и др.Те в повечето случаи причиняват смърт на обикновения човек.

За да се съхранят именно от злите духове нашите предци предприемат редица предпазни мерки срещу тях. Най-широко разпространение има носенето на чесън в пазвата. Понеже този чеснов лук е от Бъднивечерската трапеза, то той е прикаден. Такъв чесън носят и коледарите в нощта на Бъдни вечер срещу Коледа. Освен това коледаритепреди да тръгнат изпиват прекадена вода от празничната трапеза, в която преди това са били сложени въглени от Бъдника.
Така, че караконджолото и другите лоши сили не са могли да ги нападат.
Наред с тези предпазни мерки българите са използвали и различни видовебилки, които имат магическа сила. Те също пропъждат злите сили.
Ето петте забрани по време на Мръсните дни:

По време на Мръсните дни не е добре да се зачева, защото нищо добро не чака детето, което ще се роди.
През Мръсните дни не се опяват мъртъвци и не се раздава помен.
През Мръсните дни не се вдигат сватби.
През Мръсните дни не се работят женски работи, особено с вълна, не се бродира, мете, преде, за да не нападат вълците.
През Мръсните дни не се пере и мие преди да се пусне във водата стрък пелин, защото водата е все още некръстена и опасна.Имат ли край паденията? Личната трагедия на родните президенти – политически провали и ожълтен живот*Дефилето на президентските Десита по публичната сцена навежда на дълбоки размисли за безрадостната с…Dec 22 2018vijti.com

Източник: Петел

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!