Експерти обясниха защо се е стигнало до трагедията с младежа, убит от мълния в София

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В гората е най-опасно при гръмотевични бури. Дърветата са били мокри. Мълнията е избрала там, където е било най-мокро и е имало най-малко съпротивление. В тези случаи в никакъв случай не трябва да заставаме под дървета, особено единични, в края на горички, близо до високи предмети, стърчащи стълбове, единични скали и канари. 

Мълнията си избира най-високото дърво, стълб, блок и се насочва към него. Това заяви инженер Татяна Попова, коментирайки причините за трагичния инцидент с млад мъж в софийския квартал „Дружба“, който загина след удар от мълния. 

Страшна гръмотевична буря в България. Хората са в ужас. Мълния удари къща Мълния запали покрива на къща в Мездра, научи агенция BulNews. Инцидентът е станал преди минути, в…Aug 25 2020vijti.com


„Сградите около мястото на инцидента са защитени. Новите сгради обикновени отговарят на всичките изисквания. Бизнессградата до мястото на инцидента има активна защита. Блокът който е близо обаче е с конвенционална защита и в този случай е защитена само прилежащата част на блока, тоест самия блок. Ако блокът е бил с активна защита, мълнията е можела да удари там. И защитеността на прилежащите територии щеше да е по-добра“, каза още инженер Попова. 

По думите ѝ, по време на гръмотевична буря най-добре е да останем на закрито. В никакъв случай да не заставаме под спирките, дървета. Ако все пак сме навън и няма къде да стоим на закрито, е по-добре да застанем  поне на 2-3 метра от две високи дървета. Ако сме група, да сме на разстояние един от друг, защото има вероятност за по-големи поражения в групата.

„Поне 3 метра състояние. Да се движим бавно, в никакъв случай не трябва да се тича. Най-добре е да застанем на място и да клекнем. Телефонът също може да привлече мълния, хубаво е да го изключим“, добави инженер Попова. 

„Самата почва, дъждът преди мълниите е допринесъл за това момчето да бъде мокро и това е допринесло за преминаване на мълнията. Момчето е говорило е по мобилния си телефон“, каза на свой ред Красимир Димитров директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.

В болница остава удареният от гръм, при инцидента, в който загина друг мъж в столицата вчера, предаде bTV. 

На 26-годишния младеж, пострадал от гръмотевица, са му направени множество изследвания в СО на УМБАЛ „Св. Анна“.

Той е прегледан обстойно от мултидисциплинарен екип лекари, включващ спешни медици, невролог и кардиолог.

Екипът е преценил, че младежът ще трябва да остане тази вечер за наблюдение в УМБАЛ „Св. Анна“ в София.

Припомняме, че той беше приет с видими следи от охлузвания и контактен. Младежът е пострада при инцидент, в който загина друг 25-годишен младеж.

Метротунелът в близост и растителността са привлекли мълнията, която уби човек в столичния квартал „Дружба“, смята експертът инж. Радослав Калчев.

В предаването „Тази сутрин“ той обясни, че мощните електромагнитни полета, които са предизвикани от метрото със сигурност имат влияние върху привличането на мълнията.

При гръмотевичната буря над София в сряда в столичния квартал момче беше ударено от мълния. То умира на място, а негов приятел е приет в болница с изгаряния, но без опасност за живота.

„Основната причина е наличието на масив дървета. Мълнията възниква на 20 км над земната повърхност и лидерите към земята са много. Никой не може да предвиди къде ще падне“, каза Калчев.

По думите му комбинация от фактори е довела до трагичния инцидент.

„Мощните електромагнитни полета на метротунела също са повлияли негативно на тази мълния“, допълни той.

Мълния уби 25-годишен в СофияМълния от разразилата се над София буря удари двама млади мъже. Единият от тях –  на 25 години, е по…Aug 25 2021vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!