Да си спомним за най-големия: Днес легендата Емил Димитров щеше да навърши 82

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Днес, на 23 декември 2020 година легендата на българската естрада Емил Димитров щеше да навърши 82 години. Да си спомним за любимеца на поколения българи с една от неговите незабравими песни и с една вдъхновяваща история…

Той е обявен за един от най-великите гласове на България.
Песните му не са просто мелодии, които са фон, а са истински шансони – запяват се леко, но се превръщат в част от живота на поколения.
„Моя страна, моя България“ е обявена за неофициалния ни химн.

Честито! Актрисата Евелин Костова роди от братовчед сиАктрисата Евелин Костова стана майка, научи Lupa.bg. Щастливата новина съобщи самата тя в профила си…Oct 11 2020vijti.com

Факирът Мити, Мадам Сиси и техният син

Емил Димитров е роден в семейството на Димитър и Анастасия Димитрови в Плевен през 1940 година.
Майката е французойка, а двойката се занимава с илюзионни изкуства.
Артистичните псевдоними на съпрузите са Факирът Мити и Мадам Сиси. Бракът им обаче не е успешен и Анастасия се завръща във Франция.
Емил остава в България, но посещава често майка си във Франция.
Още като дете започва да се увлича по музиката и изкуствата, а акордеонът е първият инструмент, на който бъдещият музикант се научава да свири.

Арлекино, Арлекино…

През 1960 година Емил Димитров е приет да следва актьорско майсторство.
Въпреки това обаче, музиката ще бъде истинското призвание и така на един концерт, където водещ е легендата Коста Цонев, Емил Димитров изпълнява „Арлекино, Арлекино“
Именно това изпълнение ще предопредели пътя на изпълнителя и ще го остави на сцената, но не в ролята, която си е представял – ще бъде там в ролята на певец.

В началото на 60-те години формира оркестъра на „Синьо-белите“, с който започват да изнасят концерти в България и чужбина.
Пълнят зали, стадиони, а популярността им не спира да расте.

Моя страна, моя България

В началото на 70-те години Емил Димитров пише една от най-популярните си песни.
Тя ще бъде наречена неофициален химн на българите по света, а в множество класации ще бъде определена като най-добрата българска песен на 20 век. Песента е „Моя страна, моя България“.
Тя първоначално излиза във Франция под името „Моника“. На български, автор на текста е Васил Андреев. Властите обаче забраняват песента, защото в нея цензурата открива буржоазно влияние и намеци за емигрантство.

Емил Димитров разказва: „Обвиниха авторите й, че е писана за български емигранти в чужбина, като не са прочели в текста „ще се върна”.
Освен че прави някои от най-знаковите песни на България, сред които „Ако си дал“, „Нашият сигнал“, създателят на българските шансони е и първият българин, вписан в Съюза на френските композитори.

През 1972 година песента „Джулия“, композирана от Емил Димитров става хит в Европа, а освен това, той създава още 10 композиции, станали популярни извън границите на България.
Емил Димитров има перспектива за кариера във Франция – но поради тъгата си по родината, той избира да остане в България.

Певецът не е одобрен за членство в Съюза на българските композитори, тъй като не отговаря на изискванията – няма музикално образование.
Емил Димитрова си отива от този свят на 30 март 2005 година. Поклон пред светлата му памет!
Да си спомним за него с емблематичната песен „Моя страна, моя България“:

Режимът на Сюрея от Завинаги, с който актрисата се стопи до ослепителната фигура, която има Красивата актриса от сериала „Завинаги“, Аслъ Енвер разкри пред медии на съседите , че е стопила м…Feb 23 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!