Дами от Пловдив държат 70 милиона от БВП на страната СНИМКИ

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Осигурихме 100 000 лева за детенце от детската градина, приех случая много лично, казва основателката на Business Lady Club Plovdiv  Васка Бакларова

Да събереш много жени на едно място често носи проблеми, но понякога – и много пари. От втория тип е случаят с 22 амбициозни и успели дами, които точно преди година създават Business Lady Club Plovdiv. Мениджъри и собственици на големи бизнес проекти, тези нежни създания държат в ръце 70 милиона лева от брутния вътрешен продукт на страната.

Любимата племеница на Даяна се омъжи за 62-годишен милионер – като истинска принцеса! (Снимки): Лейди Кити Спенсър е може би най-известната роднина на любимката на всички – принцеса Даяна . Млад…Jul 26 2021vijti.com

Основателката на клуба Васка Бакларова

Една от тях е основателката на клуба Васка Бакларова, управител и генерален мениджър на „Виомода“. Доста по-млада е, отколкото би се очаквало от човек с нейното положение в обществото. А и когато я видиш, неволно си казваш, че благотворителността е на мода. Смислено занимание, а не приоритет на застаряващи дами, които нямат друга работа, освен да харчат парите на богатите си съпрузи.

Васка е различна и „функционира“ по съвсем други правила. Не обича предизвестените истории, звучащи като филм, при който още на 15-ата минута знаеш какво ще се случи.

„Откакто се помня, се питам какво мога да направя, за да подобря средата на живот“, казва мениджърът и си спомня как преди време трябвало спешно да се съберат пари за детенце, което ходи в една градина с дъщеричката <210>. „Много лично приех случая и успяхме да осигурим немалката сума от 100 000 лева“, разказва Васка.

Идеята за клуба дошла съвсем естествено, тъй като в Пловдив <210> липсвала подходящата бизнес среда. „Доста време участвах в различни бизнес организации в София, където те са ежедневие и нещо съвсем нормално. Пътувах често. Там Business Lady Club съществува вече 10 години“, обяснява дамата. Предизвикателството при старта на клуба в Пловдив било голямо. Очаквала да се включат повече хора от собствената <210> среда, но с изненада установила, че не те, а „правилните“ дами отварят сърцата си за идеята.

Останалото е история, а с нея се раждат приятелства, интересни бизнес проекти, благотворителни инициативи и дори колаборации между дъщерите на членуващи дами. Две млади талантливи госпожици  – художничката Венета и певицата Аглея, чиито майки Снежи Павлова и Краси Канева се запознават покрай клуба, вече са творчески тандем с редица проекти зад гърба си.

„С дамите, които имат деца в тийнейджърска възраст, направихме пробна среща – събрахме се с младите един вид за вдъхновение и взаимна  мотивация. За да имат те идея как биха могли да се развиват в бъдеще, да вземат пример от нас“, казва Васка.

При последното бляскаво събитие майки и дъщери дефилират рамо до рамо на модно ревю. Представят се две колекции. Едната е по случай 30-годишнината на известен бранд за мъжко облекло, чиято собственичка също е в клуба. За нея са поканени манекени от „Визаж“. Втората – „Българска шевица“ на дизайнерката от Чикаго Диана Чолакова, събира две поколения на подиума.

„За мен шевицата е мотив, който обединява. В него има много красива символика – всички сме различни и красиви, но именно в момента, в който се обединим, нашите усилия оставят следи“, убедена е бизнес дамата.

Всяка от жените в клуба се опитва да съдейства на останалите. Срещите са два пъти в месеца. В началото на всяка от тях дамите посочват коя с какво би могла да бъде полезна на другите и какъв тип съдействие търси за решаване на даден казус. „При нас се получава естествена среда, в която постоянно генерираме идеи. Самите дами измислят различни типове съдружия, които осъществяват помежду си“, обяснява председателят.

Тя е изключително горда с една от жените – служител на отговорна позиция в престижна компания, която само за година от съществуването на клуба узрява за идеята да изгради собствен бизнес. „Това е най-хубавото – да можеш да вдъхновиш хората около себе си да следват мечтите си. Да видиш, че няма нищо страшно в това да излезеш от матрицата, от нещо, което е сигурно, което обществото изисква от теб, и да тръгнеш по свой собствен път към нещата, които те вълнуват“, разсъждава мениджърът.

23 км без високи токчета

Дамите от клуба, които със сигурност не са спортни натури от професионалната лига, се събират неотдавна и изминават 23 км в района на Златоград. Местността е пресечена, а високите токчета и роклите с гол гръб са табу. „Всички бяхме задружни и беше много интересно. Преди това се подготвяхме, като изкачвахме всеки петък Младежкия хълм, но предизвикателството се оказа доста по-сериозно от обикновено пловдивско тепе. Не беше просто разходка. Но всички влязоха във времето и се справиха много добре, нямаше жертви“, разказва Васка. Каузата, която я трогва най-силно обаче, е по-нестандартна. Дамите от клуба решават да подпомогнат артсемейство на художничка и музикант по време на коледните празници. Вземат творби на съпругата и правят търг точно преди Коледа. Събраната сума е достатъчна, за да може артистичната фамилия да посрещне празниците.

„Дамите от клуба винаги ме упрекват, че правим събития само за жени. Затова на последната галавечер в резиденцията в Белащица представихме мъжка колекция с красиви и стилни модели. С нея направихме реверанс към силния пол. Сред публиката се забелязваха доста интересни господа, а идеята, която се роди впоследствие, бе да направим следващи събития заедно с „Бизнесът за Пловдив“. Не искаме да се делим на мъже и жени, а да покажем, че дамите също имат сериозна стойност в ръководенето на бизнес. Тук личният пример е много важен“, смята председателка на Business Lady Club Plovdiv.

Генка Шикерова изригна: Как се става милионер, ако си прокурорски свидетелГенка Шикерова*Анализът е препубликуван от „Свободна Европа“Държавата е платила над 24 млн. лева на …Sep 26 2021vijti.com


Източник: Марица

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!