В съня си ни напусна Миряна Башева – поетесата на космическата нежност и хулиганката на римата

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

На 12 юли, на 73-годишна възраст ни напусна обичаната българска поетеса Миряна Башева. Тя е издъхнала в съня си.

Миряна БашеваНа широката публика Миряна Башева беше позната като „Поетесата на космическата нежност“. Десетки са песните по нейни стихове, които и днес хората припяват – в повечето случаи, без да знаят кой е авторът на текста. Строфите й могат да разплакват, да галят и да шокират. Знаем ги наизуст, звучали с гласа на звездните ни естрадни изпълнители. „Заклинание“ на Петър Чернев, “Тежък характер” на Йорданка Христова, „Нека да е лято“ на Тоника, “Пролетна умора” на Братя Аргирови, „Таня“ на Мустафа Чаушев, “Дано” на Богдана Карадочева, “Булевардът” на Михаил Белчев, „Футуролог“ на Щурците, „Хей, напомни ми“ на Тони Димитрова, „Безнадежден случай“ на Богдана Карадочева и Стефан Димитров и др.

За приятелите си Миряна Башева ще си остане присмехулна, самоиронична, с малко черно чувство за хумор и чепат характер. Самата тя признава, че не е лесна със заглавието на първата си поетична книга – „Тежък характер”. В стиховете ѝ обаче прозира отракания маниер на заклетата бохемка.

Миряна БашеваЗа поезията я открива Богомил Райнов. Майката на Миряна показала на Райнов стиховете ѝ и той я изпратил във вестник „Литературен фронт”, а след това и в списание „Пламък”. На шега казва, че е пробила „с връзки!”.

Миряна Башева прописва на шега и то на руски език, на около 23-24-годишна възраст.

Започва да създава стихове след нелепата смърт на баща си – бившия външен министър Иван Башев. Първите ѝ творби са отпечатани в списание „Отечество”. Там Серафим Северняк я привлича за работа в изданието и като цяло за журналистиката.

Стихът на Миряна Башева е толкова мелодичен и оригинален, че звучи идеално като музика.

Поезията й минава пределите на България и е преведена на много езици. Самата Миряна признава, че много обича периода, в който и по радиото, и по телевизията постоянно слуша стиховете си, изпети в хитове.

За година работи в предаването „Всяка неделя”. Талантът ѝ впечатлява и известните ни режисьори и през 1979 г. Миряна написва текста на музиката към филма „Войната на таралежите“ на режисьора Иванка Гръбчева.

Миряна Башева

Първият съпруг на Миряна Башева е Александър Алексиев, когото изключително много цени като личност и професионалист. От него е и дъщеря ѝ Марина. Още на 18 и непрописала стихове се омъжва за него в знак на протест срещу родителската преса.

Връщайки се назад поетесата с носталгия си спомня и за първата си любов – режисьорът и писател Джеки Вагенщайн. Тръпката към него усеща в резиденцията в Бистрица, която по време на соца е предназначена за отдих на културните дейци. Определя го като невероятно очарователен, страшно остроумен и артистичен компаньон. Вторият мъж в живота й е Христо Ганев. И за него сипе суперлативи, с добавката, че е бил забележително красив мъж. В един момент емоциите я повеждат и към известния художник Климент Денчев. Искра прехвръква и между нея и композитора Юри Ступел, на когото посвещава стихотворението „Руски клуб”. Стрелите на Амур към нея изстрелва и композиторът Стефан Димитров. Признава, че се влюбила в него от пръв поглед на „Златния Орфей”. Третата ѝ голяма любов, е с прочутия режисьор Рангел Вълчанов. Вижда го за първи път още като дете – на 11-12 години и макар и по-стар с 20 години от нея, се влюбва в него.

Поклон пред таланта на Миряна Башева!

Източник: delo.bg

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!