В Италия вече не ръкопляскат и пеят от прозорците-Призрачна тишина обзема страната-Хората са на ръба

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

От балконите на Италия вече не пеят и не ръкопляскат, по улиците цари призрачна тишина. Броят на умрелите от коронавирус надминава 10 000. А понеже се тестват само болните, броят на заразените навярно е в пъти по-висок. Така започва анализ на „Дойче Веле“, озаглавен „Коронавирус: Италия вече не е същата“. Италия навлиза в третата седмица на изолация, а от балконите и прозорците в страната вече не се чува пеенето, което съпътстваше първите дни от епидемията.

Съмнителни боклуци от Италия Вижте с какво ме товарят… и това нещо ще го карам да го преработват „В нашата мила държава п…Mar 29 2020vijti.com

С покачването на броя на починалите, които вече са над десет хиляди, намаляха и забавните картинки в социалните мрежи.

Тишината по улиците е нарушавана единствено от самотните стъпки на някой стопанин с куче или човек, който е отишъл да се запаси с храна. Лицата са скрити зад предпазна маска, а на ръцете са сложени гумени ръкавици. Спазва се дистанция, хората не се поглеждат. „Ние сме нация от пехотинци, а живеехме като генерали“ Макар че в повечето части на Италия разходките с домашни любимци са разрешени, както и кратките разходки около дома, все по-често се чуват възмутени гласове и обиди по адрес на хората, които не спазвали правилата.

Станах свидетелка как жена нападна една майка с деца, докато разхождаха кучето си. Гледката на гарата в Рим е направо абсурдна: видеостените рекламират популярни модни брандове над празни перони и зали. Пред гарата се разхождат само мигранти от Африка, наркозависими и военни. „Още хора ще се озоват на улицата“, казва Джакомо. През седмицата правителството обяви нов спасителен пакет от 25 милиарда евро. Но мнозина, в това число и Джакомо, не вярват, че Италия, която от повече от десетилетие се движи по ръба на рецесията, може да си го позволи. „Ние сме нация от пехотинци, а живеехме като генерали“, каза той.

Има и поводи за надежда Четири поредни дни броят на заразените намаляваше, което първоначално вдъхна надежда, че най-лошото е преминало. Но после новите случаи отново нараснаха.

Ръководителят на италианската Служба за гражданска защита Анджело Борели призна нещо, за което вирусолозите отдавна съобщаваха: „Тъй като в Италия тестват само болните, процентът на заразените вероятно е десет пъти по-висок от официално обявявания“.

Но има и поводи за надежда. Вече има над 10 000 души, които са оздравели от COVID-19. Един от тях, който за първи път от 20 дни диша без помощта на респиратор, казва: „Чувствах се така, сякаш се опитвам да дишам под вода, но без да имам кислороден апарат“.

Мъжът, който е спортен треньор и не страда от хронични заболявания, казва: „Доскоро приемах за даденост толкова много неща – като например свободата и дишането.

Сега гледам на тях със съвсем други очи“. Солидарността и отговорността растат В най-тежко засегнатите региони Ломбардия и Венето проявите на солидарност и великодушие стават все повече. Хората даряват хранителни продукти и дрехи, една неправителствена организация е изградила полева болница на паркинг в град Кремона. Кметът на село Нембро в Ломбардия разказва за хора, които „доброволно водят заразените на диализа и даряват медикаменти“.

Трудно е да се каже каква точно ще бъде Италия след края на кризата с коронавируса. Но едно е ясно: и тя, както и останалият свят, ще претърпят сериозни промени, които едва започват.

Матео Салвини: Италия може да напусне ЕСБившият италиански премиер и главен опозиционен лидер Матео Салвини заяви, че Италия дори може да об…Mar 28 2020vijti.com

Източник:зажената

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!