Ваня Григорова: 1000 лв. минимална заплата ще повиши производителността

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Ваня Григорова е икономически съветник на КТ „Подкрепа“ и председател на сдружение „Солидарна България“, което е сред основните организатори на българската част от общоевропейския протест срещу ТПТИ и СЕТА. Сдружението се ангажира основно със социална и трудова тематика. Григорова е член на Националния съвет по тристранно сътрудничество. По образование е магистър по маркетинг от Университета за национално и световно стопанство. Завършила е и Националната търговско-банкова гимназия. Родена е в София през 1978 г.
– Какви биха били загубите за трудещия се, ако отпадне клас прослужено време?
– При основна заплата 1000 лв. и 20 години трудов стаж, ако няма клас прослужено време, работникът ще получава между 100-150 лв. по-малко.
– Г-жо Григорова, от синдиката поставихте на масата за преговори идеята за залагане на минимална работна заплата от 1000 лв. Реално ли е това?
Новата минимална заплата ще е факт през 2019: при 560 лв. брутна заплата изчислихме колко ще получавате чистоПравителството официално обяви, че от 1 януари 2019 г. минималната работна заплата ще се вдигне с 50…Dec 21 2018vijti.com

– Това, което направихме, не е официално предложение, защото все още не са започнали разговорите за бюджета за следващата година. Не изключвам обаче да направим такова. Сега само напомнихме предложението ни, тъй като в тригодишната средносрочна програма на управляващите е предвидено от 2022 г. минималната заплата да бъде замразена. Възнаграждението все още не е стигнало 1000 лв., за да замразяваме. За работниците е важно, защото те не получават това, което изработват реално. Медиалната работна заплата, която в действителност се равнява на средната за страната, е около 26% от средноевропейската. Да, производителността ни е наполовина от средноевропейската, но това означава, че заплатите трябва да нарастват по-интензивно, за да могат да достигнат производителността. Освен чисто икономическата причина има и демографска – вдигането <210> би бил сериозен мотив за част от българите, които са се запътили към Западна Европа, да останат у нас.

– Ако минималната заплата е 1000 лв., тя обаче почти би се изравнила със средната за страната, която е 1253 лв., а за Пловдив 1082 лв.
– Увеличаването на минималната работна заплата не означава замразяване на останалите
заплати. Напротив, тя им дава тласък. Медицинските сестри се борят с аргумента, че получават минимално възнаграждение от 560 лв. Ако беше 1000 лв., щяха да го кажат по отношение на тях. Дори и с по-бавни темпове у нас, увеличаването на минималната заплата води до покачване и на другите. Не трябва да забравяме, че работникът не е равнопоставен на работодателя, той е много по-слаб икономически и това се отразява на договорките му.

– При минимално възнаграждение от 1000 лв. прогнозно с колко би скочило средното?
– Трудно е да се каже, има много фактори, които играят роля в определянето на заплатите. Един от най-важните е обезлюдяването. То означава, че работодателите са и все повече ще бъдат притиснати да увеличават възнагражденията. Знаете, че собствениците, за да си спестяват разходи, често дават пари под формата на бонуси в края на годината и това сериозно влияе между средните величини.
– Известно ли Ви е колко от работниците в Пловдив взимат под 1000 лв.?
-Трудно ми е да кажа, тъй като нямаме разбивка по области. Миналата година министърът на финансите Владислав Горанов оповести, че в национален мащаб почти 80% от хората получават под 1000 лв. Това означава, че тези с високите заплати са малко или поне печалбите им не се изплащат под формата на заплати.

– Ако погледнем към статистиката София все повече отваря ножицата. Средната заплата в столицата е 1730 лв., докато във втория по големина град тя едва стига 1082 лв.
– Една от причините е, че централите на големите фирми са регистрирани в София и изплащаните по-високи заплати се отчитат към София. Например ако дадена бензиностанция я има в Пловдив, но е регистрирана в столицата, то възнагражденията ще се отчитат там. Дори в Югозападния район, към които спада София, има големи диспропорции. В Благоевград са най-ниските за страната заплати. Тези изкривявания стават повод работодателите да искат минимална заплата по региони. Ако започнем да го правим, никога няма да постигнем синхронизиране с ЕС. Аргументът на работодателите е, че някъде цените са по-ниски и животът е по-евтин. Ако някой е свикнал да живее с по-ниски приходи и да прави по-ниски разходи, това не означава, че той няма право да живее така, както се живее в София например. Ние търсим европейска кохезионна политика, а същевременно говорим да раздробим още повече страната. Това е безумно.
– Идеята за определяне на заплатите според секторната заетост не е нова, но досега не е прилагана в България. Това би ли затворило ножицата между столицата и останалите градове?

– Не мисля. Тук ще бъде засегнат по-скоро
приносът на отделните професии към икономическото развитие на страната
и как се оценяват различните умения.
– Дайте пример за секторна заплата за високо и нискоквалифициран отрасъл?
– При медиците например минимумът трябва да е поне 1000 лв., както е в сключения колективен трудов договор. Например при шофьорите на тежкотоварни камиони пък е 1100 лв., а при чистачите на улицата – 560 лв.

– Кои са проблемите пред пазара на труда в Пловдив?
– Кадрите, въпреки че за тежката им липса са виновни ниските заплати и некоректното отношение. Имаме сигнали за работодател от Пловдив, при когото служителите се трудят по 8 часа, а са подписали 4-часов договор, което ги лишава от осигуровки. В Индустриална зона пък представител на синдиката ни беше завел 70 души в предприятие, което си търси служители, но те не наеха нито един. Вероятно заради ромския им произход. Служители в зоната са ни споделяли, че често заплатата, която получават, е 700 лв., работи се на 3 смени и е изтощително. Има и добри примери, разбира се, някои компании обикалят околните села, за да си търсят служители, предлагат транспорт до работата, водят разговори с кметства, влизат в кръчмите. Те са намерили начин да решат проблема си, значи и другите могат.

– Какви кадри се търсят в Пловдив?
– Странно, но при уменията се изисква предприемчивост и иновативност.
Няма смисъл предприемачът да търси предприемчивост в работника.
Тези, които се трудят в производството, трябва да могат да следват указания. Знаете ли, от 30 000 фирми в Пловдивска област само около 300 се включиха в анкетата на Агенцията по заетостта за това от какви кадри имат нужда. Затова преди бизнесът да започне да обяснява, че държавата не се опитва да им помогне, а образованието не е синхронизирано за нуждите им, нека се сетят за това. Не може да ти удовлетворят желанията, ако не ги знаят.

– Увеличаването на доходите с 10% в администрацията дава ли натиск върху реалния сектор?
– Винаги осъществява натиск за увеличаване в частния сектор, затова и подкрепихме бюджет 2019. При държавните служители обаче има друг проблем –
възнагражденията им зависят от атестациите,
които им се правят ежегодно. Когато някой е бил неудобен, правил е актове на наши фирми или е ровил за изразходвани средства, получава ниска оценка и сумата, която му разпределят, е по-малка.

– Възможно ли е родните фирми да преминат към 4-дневна работна седмица, без да се намалят заплатите?
– Възможно е, има такъв пример в Русе. За да се случи в цялата икономика, обаче трябва реорганизация на почивните дни, за да има възможност едно семейство да се синхронизира.
– Приложими ли са у нас гъвкавите форми и дистанционната работа?
– Да, но по-скоро в ИТ сектора, където технологията и типът на работа позволяват. У нас има служители, които работят по проекти с други държави и живеят в родните си места, макар договорът им да е в София. В промишлеността или при шивачите не е възможно. Представете си те да си носят у дома материали за изработка на обувки. Това ще ги върне е едни примитивни форми на производство.
– Трябва ли клас прослужено време да отпадне за всички професии?
– Не, без значение, че работодателите не пропускат възможност да я повдигнат темата.
Източник: Марица
Касиерка публикува фиша от заплатата си: А повтарят постоянно, колко сме забогатели и как българинът живее все по-добреСредната работна заплата в частния сектор у нас не е никак завидна. Всички обикновени работници в ст…Jul 25 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!