Вадят се по 4 бона на месец от бране на билки, но мераклиите са малко

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

България е изнесла под 10 000 тона билки през 2018-а, което е с 1/3 по-малко от предходната година. Това обясни председателят на Българската асоциация на билкарите и гъбарите Иван Цицелков, цитиран от „Монитор“.
Цицелков изтъкна, че сезонът е изключително тежък за бранша, тъй като вече трети месец дъждовете у нас не спират.
„През това време много от билките не се събират, а тези, които могат, се сушат трудно. В сравнение с миналата година реколтата на всичко се бави с около 20 дни. Съответно и събраните количества са наполовина. Заради валежите най-вероятно билките ще са и с лошо качество – със силно влошени органолептични показатели и лоша микробиология“, коментира Цицелков.
Съберете си здраве: Билките, които не трябва да пропускаме да наберем през майМай е времето да си наберете нужните ви лечебни билки. Природата едва е започнала да се съживява сле…May 7 2019vijti.com

През последните 3 – 4 години износът на билки се редуцира с около 20 – 30% годишно. Като основна причина за това експертите посочват липсата на работна ръка. У нас билкарството е най-развито в Североизточна и Централна България. Но от асоциацията изтъкват, че през последните няколко години хората предпочитат да изкарват повече пари навън или пък са заети в малки и средни предприятия, които наемат работници целогодишно. Затова и проблемът с дефицита на кадри продължава да е на дневен ред.
Традиционно у нас се изнасят около 100 вида билки в над 50 страни, като най-търсени са коприва, шипка, стрък маточина, цвят глог с листа, цвят и лист липа. Цените им обаче варират. Най-голям интерес има предимно в Германия, Испания, Франция, Италия.

Според експерти през последните години има тенденция на увеличение на цените.
„Проблемът е, че увеличението, което е приемливо за пазарите извън България, е 10 – 15% годишно, но цените в България се покачват с 30 – 40%, което води до значително по-високи очаквания и изисквания, непостижими за тукашното производство. Следват множество рекламации, връщане на билки в България и сериозни проблеми за износителите“, обясни Иван Цицелков.
Затова целта на асоциацията била да възроди билкарството чрез информиране и обучение на пунктовете за билки.

До края на този месец ще бъде пуснат нов интернет сайт на асоциацията – babg.eu. Така членовете на асоциацията ще могат да се запознаят с добрите производствени практики, с новостите по отношение на качеството на предлаганите от България билки, условията, на които трябва да отговарят пунктовете, и др.
„Планираме и през зимния сезон да организираме курсове по билкарство по отделните райони на страната“, допълни още Цицелков.
Вадят по 4000 лв. на месец, шейхове пият наши чайове
Берачи на билки изкарват до 4000 лева на месец. Тяхната работа започва в началото на лятото и приключва до средата на август. Тя е свързана основно с преходи в планините и горите, показва проучване на „Монитор“.

По-лесно за събирачите е да берат в близост до пътя, за да не носят тежките чували на далечно разстояние. Фирмите обаче отказват да изкупуват такива билки, тъй като са замърсени от преминаващите автомобили. Най-претенциозни били от Арабските емирства, където настоявали само за първо качество. Те били и основните изкупвачи на нашите билки. Друг голям пазар бил германският.
Справка в различни регистри показва, че около 120 фирми изнасят наши билки в чужбина. Повечето от тях са регистрирани в района на Варна, Бургас, Пловдив и Благоевград. Вписани са като семейни фирми. Знае се обаче, че компаниите наемат хора за летния сезон, които да берат тревите. Освен това са и прeкупвачи.

Изключително търсени са бъз, глухарче, ружа мента, малинова шума и жълт кантарион. Последният се взима за лев, лев и нещо на килограм и е изключително лесен за събиране. Малко по-скъпа е билката гръмотрън, която се води медоносна. Тя расте на храст и се използва за производството на илачи за отслабване. Твърди се, че с билката се смъкват по 3 килограма на месец. Изкупната й цена е около 1,50 за килограм. Тя се изнасяла основно за страни от Европа. Няколко тона обаче заминали за Щатите през последните години.
Търсена е и ружата, с която европейски фармацевтични компании правят противоалергични лекарства. Тя се изкупува за около 1,20 на килограм. Корените й се използват в кулинарията. Едва няколко ресторанта обаче, основно френски, са проявили желание да купят, и то на пренабрежително ниска цена.
Източник: Днес.БГ
Българи масово се връщат от чужбина заради бизнес, с който за час изкарват повече от гурбетчийската си заплатаНапоследък гурбетчии, които работят в Европа, масово се завръщат по родните си села, за да берат гъб…Jan 18 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!