Бойко Рашков: Защо полицаите са пуснали Владислав Горанов да си тръгне?

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

В МВР започна проверка за поведението на граничните полицаи, които първо са отказали, а после са пуснали бившия финансов министър Владислав Горанов да напусне страната. Това коментира тази вечер министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Той беше категоричен, че казусът не е толкова елементарен и възниква въпрос, ако има клонирана кола, коя е клонинг, коя е оригинал и коя къде се намира.

ХВАНАХА НА ГРАНИЦАТА ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ С ИЗДИРВАН ОТ ИНТЕРПОЛ АВТОМОБИЛ. СЛЕД КАТО РАЗБРА, СЕ ВРЪТНА И СЕ ВЪРНА С ДРУГГраничните полицаи от ГКПП ”Калотина” хванаха бившия финансов министър Владислав Горанов да кара джи…Dec 18 2021vijti.com

„Нещата не се толкова прости, колкото се опитаха да обяснят някои неща за случая с Владислав Горанов. Защо така бързо реагира онзи, който е продал автомобила и е използвал думата „клониране“? Откъде знаят – за тази кола ли става дума, или не?“, допълни вътрешният министър.

Междувременно, казусът с Горанов предизвика проверка и от НАП. „НАП стартира кампания спрямо лица, лизингополучатели на леки автомобили. В хода на кампанията ще се извърши анализ на вида на леките автомобили, предоставени на лизинг, размера на заплатените лизингови вноски от страна на лизингополучателите и съпоставянето им с декларираните от тях доходи. Заедно с тези мерки НАП ще продължи наблюдението на лица, закупили автомобили от висок ценови клас“, съобщи агенцията, но без да посочват имена.

Само се уточнява, че при установени несъответствия между декларираните доходи и направените разходи ще бъдат възложени проверки и ревизии. Ако стойността на имуществото надвишава доходите, недекларираната разлика се облага с данъци и осигуровки за последните 5 г. заедно с лихвите, а когато има данни за данъчни или осигурителни престъпления, НАП сезира прокуратурата за започване на наказателно производство.

Припомняме, че на 17 декември бившият финансов министър се опита да премине ГКПП Калотина в посока Сърбия с автомобил, издирван от Интерпол. Граничните власти казали на Владислав Горанов, че има проблем с автомобила и да изчака по-детайлна проверка. Той обаче направил обратен завой и се върнал във вътрешността на страната, като часове по-късно с друг автомобил напуснал държавата.

По информация на Горанов, колата е взета на лизинг от голяма автомобилна компания през март миналата година. От фирмата обясниха, че вероятно става дума за така нареченото „клониране“.

То се прилага при крадени коли, които се изнасят зад граница. За целта автобандите се добират до информация за оригиналните автомобили. Обикновено това са скъпи коли и това, че има клониране става ясно единствено ако с фалшивата кола бъде извършено престъпление или бъде открадната. Тогава се издирва оригиналът.

Според автоексперти само за два часа крадците на коли могат да направят перфектния дубликат на луксозно возило от най-висок клас. Пренабиване на номера на рамата и шасито, смяна на регистрационните табели и издаване на комплект на документите – така се създава така наречения „клонинг“ автомобил. За целта крадците намират скъпа кола, продадена легално, със същите външни характеристики като цвят и модел, и технически – като обем на двигател, например.

„Ако са добри, 2 часа. То не е толкова сложно да направиш копие, подготвя се предварително това нещо. Правиш си едни номера, абсолютно разрешено, слагаш номерата, сменяш ВИН-а на автомобила. Изготвят се лепенки, защото те предварително са изготвени нещата, защото се знае близнакът на кой автомобил ще бъде направен“, заяви по-рано днес автомобилният експерт Филип Лазаров пред БНТ.

Най-често автокрадците правят клонинги на супер луксозни автомобили, като после ги продават на цени от 30 до 50% от пазарната. Крайната точка на клонираните коли масово са държави извън ЕС като Украйна, Русия, Сърбия и арабския свят.

Според адвокат Людмил Ангелов страната ни е сред лидерите по изготвянето на близнаци на автомобили. Мрежата е добре организирана и техниката за пренабиването на номерата се внася от западна Европа. „Най-често се внася от Германия подобна техника. Внася се на отделни елементи, да не може да бъде направена връзка в какво всъщност ще се превърне този или онзи елемент. Най-често нещата се разплитат, когато се извърши със самия автомобил някакво ПТП или когато някой има оплакване от кражба на автомобил, или собственика на клонирания автомобил се опитва да минава някоя от границите“, допълни адвокат Рангелов.

Владислав Горанов избяга в Сърбия с издирван автомобил, докато го залавят на границатаХванаха бившия финансов министър с издирвана кола. За екшън с бившия финансов министър Владислав Гор…Dec 18 2021vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!