Анонимни фирми строили незаконно магистрала „Хемус“ на баснословни цени

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

ДНСК извърши проверка на място в участъците на магистрала „Хемус“ от 1 до 9. Проверката е извършена по два способа – чрез летене над обекта и чрез проверка по документи. В ДНСК разполагаме с цялата документация на всичко, което се е случило по всички лотове на магистралата. Това каза на пресконференция началникът на Дирекция „Национален строителен контрол“ (ДНСК) арх. Влади Калинов, предаде репортер на Novini.bg.

Слави с първи задачи за новото правителство: Бързи съкращения на администрацията и магистрала…Предложеният от Слави Трифонов за премиер Николай Василев сподели 11 приоритета, над които ще работи…Jul 12 2021vijti.com

Участъците 1, 2 ,3 имат одобрен подробен устройствен план и приключило отчуждаване, имат одобрен инвестиционен проект, изпълнява се строителство, има издадени разрешения на строеж. Участъците 4, 5, 6 имат одобрен подробен устройствен план. Няма приключило отчуждаване навсякъде, нямаме одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. Участъците 7, 8, 9, нямат одобрени устройствени планове, нямат отчуждителни планове, нямат инвестиционни проекти, нямат разрешение за строеж. За лот 4, 5, 6 не са издадени инвестиционни проекти и разрешения за строеж, заяви арх. Калинов.

Сключени два отделни договора, които според възложителите са обезпечили цялото изпълнение на магистралата. Те са сключени между „Автомагистрали“ и АПИ. Оттук нататък започват договорите с подизпълнителите. Имаме договори, които АПИ е сключила с проектанти, за независим строителен контрол, около десетина договора, които са сключила с фирми, които осъществяват специфично строителство по магистралата – подлези, надлези, виадукти. За всичко останало би трябвало изпълнител да е „Автомагистрали“. Договорите, които носят големите суми, са сключени с две различни споразумения – за доставка на материали и за не на техника. По информация на „Автомагистрали“ те за една година могат да изпълнят три километра автомагистрали, отбеляза шефът на ДНСК.

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова призна, че ѝ е трудно да отговори на въпроса как ще продължи проектът.

Към момента обмисляме как ще продължи този казус. В участък 4 някаква фирма е копала в неотчужден участък. Чудно е защо собствениците не реагират. Имаме анонимен строител, от когото не можем да търсим никаква отговорност и съответно не можем да търсим никакво качество на работата. Този тип незаконно строителство е гаранция за некачествено строителство. Тайната на това, което усещаме с колите по магистралите у нас, е, че земната основа под асфалта не е подготвена по правилата. Виждаме набразден асфалт не защото асфалтът е дефектен, а защото основата не е направена както трябва. Затова виждаме ремонт на ремонта. Незаконното строителство с анонимни фирми води до този сложен проблем. Ние нямаме от кого да търсим отговорност. За нас е безобразие при такива скъпи обекти – за магистрала „Хемус“ са отделени 4 млрд. лева от държавния бюджет, от които на фирми авансово са дадени 1,5 млрд. лева, да откриваме такова качество. Авансите са давани за всичките участъци. При проверка на един от лотовете установихме, че една фирма е получила авансово 100 млн. лева, а скоро не се очасква разрешение за строеж на този участък. Да откриваме такива безобразия е недопустимо, подчерта Комитова.

Тя съобщи, че анонимният строител е изхвърлял тонове земна маса в близка гора, като от близкото горското стопанство са уточнили, че са съсипани 87 декара гора.

И Комитова, и арх. Калинов, и зам.-регионалният министър Иван Шишков бяха категорични, че всичко това означава, че лотове 4, 5 и 6 на магистрала „Хемус“ са все още с незапочнало строителство.

Тревожим се за качеството на този път, защото тази магистрала се строи на цена 17 млн. евро на километър. На среща в чужбина полски министър ми каза, че в Полша цените са от 7 до 17 млн. евро на километър. При тази най-висока цена, на която строим у нас, би трябвало да имаме високи изисквания за качеството. Тревожи ме основата на един път да се изпълнява без строителни книжа, с анонимна строителна фирма, без отчуждителна процедура, заяви регионалният министър.

Лъжа е, че служебното правителство е забавило това строителство на магистралата, заяви министър Комитова. Тя посочи, че са намерени документи, в които пише, че за участъците едно, две и три от „Хемус“, които са общо 51,5 километра – от Ябланица към Търново, и по които се работи сега, трябва да са готови до 2024 година. Истината за срока на магистрала „Хемус“ е, че до 2024 г. ще се завършат тези три участъка и това е записано в договорите, които е сключило предишното правителство, а следващите участъци предстои да бъдат строени, допълни министърът. Проверката на ДНСК е установила, че за участъците 1,2 и 3 имат одобрен Подробен устройствен план, приключило отчуждаване, одобрен инвестиционен проект, изпълнява се строителството и имат издадени разрешения за строеж.

Истината за срока на магистрала „Хемус“ е, че до 2024 г, ще се завършат отсечките лот 1, 2, 3 с дължина малко над 50 километра. След това предстои да бъдат завършени останалите отсечки, които още не са започнали, каза още Виолета Комитова.

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!