Адвокати: Задължителното лечение на хора над 60 години с COVID-19 в болница е злоупотреба

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Четирима адвокати са атакували в съда заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, с която се определя задължителна изолация и лечение при потвърдени случаи на COVID-19 за някои случаи.

Хората над 60-годишна възраст, както и за тези с хронични заболявания, независимо от клиничното протичане на корановируса, са част от тези, които трябва да се изолират и лекуват в болница, гласи заповедта.

Докладът на алтернативния щаб за коронавируса се оказа секретен Шумно рекламирания доклад от 400 страници на т. нар. алтернативен медицински щаб (МЕС), създаден о…May 17 2020vijti.com

Така излиза, че според министъра на задължително настаняване в болница и лечение подлежат хора, които нямат причини да бъдат лекувани, въобще или в болнични условия, пише в.Сега.

Със заповедта си министърът е дописал закона. Тя е злоупотреба с право. Той няма право да издава подобна заповед. Тя е нищожна, защото противоречи грубо на конституцията, на Конвенцията за правата на човека и на Закона за здравето, настояват адвокатите Мария Шаркова, Емилия Недева, Снежана Стефанова и Теодор Стоев пред Върховния административен съд.

Те обясняват, че министърът не може да определя групи пациенти по възраст, възможност за изолация или симптоми, които да подлежат на задължителна изолация в болница и болнично лечение. Законът за здравето регламентира, че регистрацията на някого като като пациент става само с неговото съгласие, освен ако в закон не е посочено друго, а медицинските дейности се осъществяват след изразено информирано съгласие. Освен това пациентът по всяко време може да откаже медицинската помощ.

Конституцията пък забранява принудително лечение или санитарни мерки, освен в предвидените от закона случаи.

Законът за здравето предвижда задължителна изолация и/или болнично лечение при холера, чума, вариола, жълта треска, вирусни хеморагични трески, дифтерия, коремен тиф, полиомиелит, бруцелоза, антракс, малария, тежък остър респираторен синдром, COVID-19 и туберкулоза с бацилоотделяне. Но не дава право на министъра да определя в кои случаи изолацията е болница и в кои на други места.

За задължителната изолация и лечение могат да се произнасят единствено лекарите. Никъде законът не е предвидил задължителни критерии като възраст, вид хронични заболявания, симптоми и др. общи белези, които не отчитат индивидуалното здравословно състояние.

Адвокатите твърдят още, че порок на заповедта е, че е немотивирана.

Немският журналист Франк Щир: Мерките в България срещу коронавируса бяха репресивни и абсурдни„Ако можеше да се разходи и да види какво се случва по софийския булевард „Витоша“, германският здра…May 14 2020vijti.com

Източник:дунавмост
[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!