Автотърговците си знаят триковете, но и ние! Ето топ 10

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]


Във времена на повсеместна криза, българинът загърбва мечтата за нова кола и поглежда отново към борсите за употребявани коли.

Не малка част от тях решават да сверят родните цени с обявите в германското Mobile и остават меко казано изненадани: едни и същи коли са с 10-15% по-скъпи в Западна Европа, отколкото у нас.

Откъде тогава идва печалбата на автотърговците от борсите у нас?

Полицаят, убил дете на пешеходна пътека, е изпреварвал две коли / СНИМКИ8-годишното дете, което загина блъснато на пешеходна пътека в Братаница е изхвърчало на 15 метра. Ав…Jul 20 2021vijti.com

Нима те са алтруисти, работещи на загуба, само и само да си продадат стоката?

Ни най-малко. Простото обяснение е, че т. нар. „нов внос“ у нас се състои в голямата си част от автомобили, които не биха могли да бъдат продадени на Запад. Те са или т. нар. fleet cars с огромен пробег, или, най-често, са претърпели сериозни аварии и застрахователите са ги отписали.

Не е тайна, че цената на монтьорския и бояджийския труд е значително по-висока в страни като Германия, Италия и Швейцария, и често да се ремонтира силно повреден автомобил излиза на застрахователя по-скъпо, отколкото просто да го бракува и да изплати обезщетение.

После този бракуван автомобил се озовава в гараж в някое българско село, където обиграни вече майстори му придават търговски вид. Но много от повредите, довели до бракуването му, остават скрити от купувача.

Ето десет трика, използвани най-често от търговците, за да прикрият недостатъците на „стоката“.

№1: Превъртян километраж

Най-често срещаната измама при „новия“ внос. Тук обаче ще ви помогне VIN номерът. Можете да го проверите в системите на официалния вносител или дилър на марката – като цяло не отказват подобна услуга. Проверката ще покаже на колко километра е била колата при последното официално сервизно обслужване на Запад. И така жадуваната кола, обявена със 112 000 км се оказва, че е навъртяла 197 000 км. Да не би назад да е вървяла?

№2: Идеална на вид боя

Един употребяван автомобил на повече от 10 години неизбежно има тук-там драскотинки и захабявания по лаковото покритие. Ако не ги забележите, явно колата е пребоядисвана. Възможно е също ново покритие да са получили отделни панели, повредени при удар. Продавачът рядко ще признае доброволно, че колата е катастрофирала, но можете лесно да го установите и сами с дебеломер, който показва дебелината на лаковото покритие – в допълнително боядисваните зони то е чувствително по-плътно. А и почти никога бояджиите не могат да постигнат равномерността на заводското боядисване. Дебеломер може да се купи дори онлайн за петдесетина лева, а ако не ви се дават, намерете назаем или вземете под наем.

№3: Въздушните възглавници

При „тоталните щети“, внесени и съживени в някой български гараж, рядко майсторите си правят труда да подменят въздушните възглавници. Това не само прави автомобилите опасни, но и ви дава шанс сравнително лесно да установите скриваната от продавача злополука. Огледайте внимателно панелите, под които би трябвало да има въздушни възглавници – ако забележите драскотини, или разлика в цвета и състоянието на пластмасата спрямо съседни панели, това е красноречив признак. На много по-модерни автомобили на плюсовата клема на акумулатора се монтира и пиропатрон, който да прекъсне захранването при авария и да предотврати пожари. Липсата му подсказва ясно за катастрофа в миналото.

№4: Фейслифт, изпреварил времето си

„Фейслифт“ се нарича освежаването на един модел в средата на живота му, когато производителят подменя нещо по външния вид и интериора, за да направи колата по-привлекателна. Естествено, автомобилите след фейслифта са по-търсени и държат по-висока цена от тези преди него. Затова много търговци, щом така и така ще ремонтират ударената кола, подменят някои компоненти по нея така, че да изглежда по-нова. Не е рядкост да послъжат и за годината на производство. За щастие това лесно се проверява чрез VIN номера – има множество сайтове, където ще получите тази информация, пише „Automedia“.

№5: Полиране на боята

Дори и при автомобил, който не е пребоядисван, търговецът може да се опита да прикрие драскотините и следите от износване, за да изглежда колата по-нова. Колкото по-излъскана изглежда, толкова по-подозрителни трябва да бъдете. В самото полиране няма нищо лошо – но можете да го направите и сами, след като го купите.

№6: Химическо почистване на салона

Интериорният еквивалент на полирането. Съвременната битова химия може да направи чудеса (макар и временно) със състоянието на тапицериите, кожата, таблото. Но това само прикрива проблеми. Нормално е автомобилът да е чист, за да изглежда привлекателно. Но ако в него са вложени химикали за стотина лева, това е вече съмнително.

№7: Тапицерия на волана, калъфи на седалките

Най-сигурните белези какъв е реалният пробег и колко жестоко е експлоатиран автомобилът, са състоянието на волана, на шофьорската седалка и на педалите. Последните често се подменят, а воланът се тапицира или поне покрива с калъф. Обличането на седалките с калъфи означава, че дори химическата мощ на автомивката е била безсилна. Не се занимавайте с такива автомобили.

№8: Наливане на по-гъсто масло

Любим метод на търговците е да налеят по-гъсто от необходимото масло, както и различни добавки, за да прикрият временно неравномерна работа и шумове от двигателя. По същата причина се случва те да подгреят предварително мотора, преди да ви покажат колата. Не е лошо да провери с ръка дали случаят е такъв. Един студен старт на двигателя ще ви каже много за проблемите му. За съжаление няма лесен начин да разберете дали са използвани добавки.

№9: Идеално измит двигател

Добре измитата стока се продава по-лесно, ще го потвърди всеки продавач на домати на пазара. Но от един автомобилен двигател не се очаква да бъде чист. Дори и при нова и постоянно карана кола той е покрит със слоеве прах и кал. А върху тези слоеве ясно се вижда откъде има течове. Единствената причина някой да си направи труда да измие двигателя (процедура, която е доста вредна за него) e именно за да прикрие тези течове.

№10: Изключени контролни лампички

Това също е сравнително често явление: автомобилът има сериозен проблем (примерно с ABS, ЕSP или електронното управление на двигателя), но вносителят не може или не желае да инвестира в оправянето му. Най-простият подход е да се откачи сигналната лампичка, която иначе би светела постоянно. Когато завъртите ключа, всички контролни лампи трябва да светнат за миг и после да угаснат. Ако някоя не светне, значи е разкачена. Тогава при всички случаи закарайте автомобила на диагностика.

Какъв е изводът от всичко това? Че когато човек купува употребяван автомобил, никога не може да е напълно сигурен в него. Дори и на големите автопазари е напълно възможно да намерите и читава кола, както и почтени продавачи. Но все пак шансовете ви се повишават много, ако купувате от първи собственик и със сервизна история. Успех!

Щети за хиляди левове по колите на асеновградчани след градушката / СНИМКИ И ВИДЕОГрадушката с големина на топки за тенис, която се изсипа вчера над Асеновград, е нанесла щети за хил…Jun 27 2021vijti.com


Източник: glas

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!