73-годишен пенсионер успя съвсем сам да вдигне мост

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В постройката са вложени 200 тона строителни материали, които 73-годишният Юсеин Мадански пренесъл на ръце
Мост, по който да минават тежки камиони, построи сам пенсиониран миньор от рудоземското село Чепинци. 73-годишният Юсеин Мадански тествал моста с натоварен камион, който тежал 26 тона.
“Две години го градих, наскоро го довърших. Сложих парапети, беседка направих, докарах и вода. Изградих и чешма, да е удобно и на мен, и на съседите – на всички”, казва дядо Юсеин. Основите на моста е направил с огромни камъни от реката, които търкалял с години.Пенсионер загуби сина си, но това, което направи, развълнува цяла БългарияДарил е 10 000 лв. и на фамилия с болно дете
Църковното настоятелство на строящия се храм “Св. Панте…
Nov 23 2018vijti.com

В по-горната част е използвал и бордюри.
“Помолих кмета на Рудозем да ми даде стари бордюри, които подменяха в центъра. Той даде разрешение и ги вградих в моста”, обяснява бай Юсеин. Той изчислява грубо, че е вкарал в градежите си към 200 тона строителни материали, около 10 000 лева лични средства и огромния си труд.
Пенсионерът е с 500 лева пенсия. Със съпругата му имат двама сина и две дъщери, 7 внука и един правнук. Домът му се намира в махала Янева до река Яневска. Теренът обаче е под пътя и къщата си строил с пренасяне всичко на ръка.

По-късно изобретил въжена линия, по която пускал материалите. До основите на моста под къщата на Мадански има обществена воденица. Бай Юсеин наградил стълбища и подходи сам, за да може да се свърже с моста. Двете подпорни стени на реката пък поддържа постоянно.
От едната страна е изградил около 22 метра подпорна стена от камъни, а от другата за трети път вдига стена от бетон, защото реката два пъти му отнасяла подпората.
Юсеин Мадански се номинира от в. “24 часа” за наградата “Достоен българин” за 2018.

Източник: 24 часа
А вижте как Германски пенсионер гради мини мегаполис в продължение на 65 години

Пенсионер от Южна Германия изгражда миниатюрен град от картон в продължение на шест десетилетия.
78-годишният Карл Шпербер от град Бургебрах, Бавария, строи „градът на Шпербер“.
Вдъхновен от градове като Франкфурт на Майн, Ню Йорк и Чикаго, пенсионерът, работил в мебелната индустрия, построява града си от картон, превръщайки кутиите за обувки в небостъргачи.

Работата на живота му, която той прави вече почти 65 години, е впечатляваща. За този период той построява повече от 4 000 къщи.

Шпербер осъзнава, че има необичайно хоби. „Някои от моите приятели казват, че съм луд“, казва той.

Мъжът прекарва до три часа на ден практикувайки хобито си, за което са му нужни малко инструменти: линия, молив, лепило и картон. С помощта на тези инструменти се появяват и първите му строежи, които и до днес са много устойчиви.

„Изграждам над 100 къщи годишно“, казва Спербър. Всяка къща има свое собствено време за строеж. Винаги зависи от архитектурния стил. Модерните сгради могат да бъдат построени сравнително бързо, къщите от по-ранни периоди са по-сложни поради сложните им детайли“, обяснява пенсионерът.

Този проект е вдъхновен от големите американски градове, които са известни със своите небостъргачи.

Но пенсионерът не е посетил тези места. „Не ми харесва да летя“, казва той. Следователно неговият метрополис се основава изцяло на въображението му, но също така е вдъхновен от германски градове като Франкфурт.

Покривайки повече от 40 квадратни метра, част от неговата колекция може да се види в изложбеното пространство на бивш мебелен магазин в неговия град.

Да видите пълната му колекция ще бъде трудно. Той ще се нуждае от много повече пространство: „Ще ми трябват 100 квадратни метра“, заключва пенсионерът.Ето така си живеят пенсионерите в нормалните европейски държави и по света. Питаме се: кога ли ще ги стигнем и ние?Животът на възрастните хора е един от критериите за успешна държава.
Грижата за тях означава, че общ…
Nov 23 2018vijti.com

Редактор: Илияна Кръстева

Източник: Фрамар

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!