Хората още тъгуват по него: Ако „Москвичът“ беше оцелял, днес щеше да сложи в малкия си джоб половината западни коли

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Преди четвърт век масово се отказахме от Лади и Москвичи, дори с цената на това да минем на 10-15 годишни стари западни коли. И днес какво стана – всички западни коли са Лади и Москвичи.
Коментарът бе на около 50 годишен автомонтьор, на който цялата му кариера е минала в този преход от руско към западно.
Москвичи и Лади доста се повреждаха. Хората возеха с пълен комплект инструменти в багажника. Да си механик стана втора професия на всеки български мъж. Това особено важеше за Москвичите.
Като минахме на западните коли, това се попромени. Те не се повреждаха толкова много, реално много народ изобщо изхвърли инструментите.
Сега обаче старите времена се връщат. Дори чисто нови западни коли се трошат като Москвичи. Коли на 70 хиляди километра ходят на основен ремонт. Сменяме бутала, ремонтираме скоростни кутии. А на 30 хиляди да ти протече гарнитура, вече е съвсем нормално, обясни монтьорът.
Спомени от соца: Историята на първия български болид, създаден за състезания от Формула 3Остава загадка дали в тогавашна България действително са се провеждали състезания по Формула 3 Създа…Sep 7 2019vijti.com

Въвеждането на жизнен цикъл на продуктите, и неговото постоянно скъсяване, превърна всички коли в Москвичи. Чудо невиждано.
Случващото се е добре за нас – монтьорите, но не ми изглежда особено разумно. Освен това, хората пак ще вземат да се научат да ремонтират, и тогава ще ни изядат хляба.
Дори най-елитни марки като Мерцедес и БМВ вече се трошат след 2-3 години. Няма нито „немско“ нито „японско“ качество.
Ако Москвичите бяха оцелели, днес те щяха да са по-качествени от поне половината нови западни автомобили, обясни човекът.
Г.Н.

Точно преди 70 години – в началото на 1947 г. от конвейра на Московския завод за малотражни автомобили слиза първият сериен „Москвич-400“. Това е и първият модел на марката, която вече не съществува. Събитието става епохално и по друга причина, защото по същото време обикновените граждани получават правото да си купят нов автомобил. По-рано това се разрешава само на привилегированите.
Оцелелите до наши дни „Москвич“-и вече се броят за ретро и колекционерски коли. А всъщност моделите 400 и 401 в продължение на десетилетия са скромни труженици, които вярно служат на своите собственици. И не само на тях, а и на децата и внуците им. Същият този „Москвич“ е копие на „Opel Kadett“, който е често срещан в СССР преди Втората световна война, а след нея вече идва и като трофей от победата.
Източник: socbg
Спомени от соца: Как се спасихме от режима на водатаОт малко градче през миналия век Трявна се превърна в голям индустриален град. Построени бяха няколк…Sep 4 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!