Спомени от соца: Как се спасихме от режима на водата

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

От малко градче през миналия век Трявна се превърна в голям индустриален град. Построени бяха няколко завода, изградени бяха няколко нови квартала. Градът нарасна и към края на 70-те достигна до 15 хил. жители. Недостатъчна обаче се оказа питейната вода за нуждите на живущите в него и идващите курортисти от цялата страна. Въведен бе воден режим. Вода се подаваше в определените за кварталите дни и часове. Търсеха се нови извори и се изграждаха чешми на откритите такива. Много хора изградиха в дворовете си кладенци.
Живея на улица „Васил Левски”, която е доста оживена.
Спомени от соца: Помним дефицита и опашките, но бяхме грамотни и имаше работа за всичкиПренаписването на учебниците за 10. клас по история, освен чисто комичния ефект, поставя и много въп…Sep 1 2019vijti.com

На 200-300 метра над нея се намира борова гора, в която имаше извор, превърнат с малка тръба в чешма.
Инициативни младежи отвели водата в долния край на гората, където изградили чешма с резервоар към нея, който редовно се пълни с вода. Чешмата се оказа доста далече и хората трудно се придвижваха по стръмната пътека до нея. Събрахме се 5-6 мъже от квартала и решихме да отведем приливната вода до къщите. Възложиха на мен да се срещна с общинското ръководство и да уредя отпускането на необходимите материали за новата чешма. Отидох при заместник-кмета на общината Тодор Шарланджиев, който ме изслуша и отсече: „Действайте! Каквито материали са необходими, ще бъдат осигурени“.

На другия ден бяха доставени водопроводни тръби, части за свързването им, цимент, пясък и баластра. Веднага прокопахме канала, в който да бъдат положени тръбите. Определихме мястото за чешмата. Подравнихме терена, като изхвърлихме няколко камиона пръст. Отляхме стената, която да бъде лицето на чешмата. Отляхме коритото, което свързахме с мръсния канал за изтичане на излишната вода. Свързахме тръбите и скачихме със старата чешма. Водата текна в новата чешма. Беше август 1972 г.
Сега в Трявна няма воден режим. Бяха вкарани допълнителни водохващания във водопроводната мрежа и вода има редовно. Чешмата, която направихме с доброволен труд, продължава да съществува. Все още има хора, които идват и си наливат прясна вода. При аварии във водопроводната мрежа много хора намират спасение в нея. Изморен пътник често спира там, за да утоли жаждата си.

Писмото е изпратено от Пенчо Пенчев, Трявна
Източник: Ретро
Спомени от соца: На ти две лукчета, че нямам да ти върнаДа се съберете родата на копане или бране на царевица или грозде А вие бяхте ли тогава? Телевизор съ…Aug 31 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!