Франция наложи забрана на петте пестициди, които убиват пчелите. Питаме се: България кога

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Франция забрани използването на петте неоникотиноидни пестициди, за които се смята, че причиняват смъртта на пчелите. Решението идва на фона на факта, че в световен мащаб популацията на пчелите намалява с обезпокоителни темпове, информира ВВС.
Пчелите са основно звено в хранителната верига, а оцеляването на над 85% от растителните видове на планетата е пряко свързано с опрашващите насекоми. Всеки трети плод, който консумираме, съществува заради опрашването, извършено от пчели и други насекоми. Без пчелите разнообразието от храна ще намалее с близо една трета.
Фактори като загубата на хабитати, суша и глобалното затопляне допринасят за т.нар. синдром на празния кошер (Colony Collapse Disorder), но несъмнено главният убиец на пчелите са пестицидите.Пчелар реши да постави икони в кошерите си, пчелите реагираха така, както никой не е очаквалВсички знаем какво правят пчелите. Техният труд сред природата е незаменим, а продукта от работата и…Feb 19 2019vijti.com

Неоникотиноидните пестициди са препарат за унищожаване на насекоми, който съдържа никотин и влияe върху определени рецептори в невронния синапс. Те са най-вече токсични за безгръбначните животни (в това число и насекомите) и по-малко за бозайниците, птиците и други по-висши организми.
Доскоро се смяташе, че неоникотиноидите имат ниска токсичност за полезните насекоми каквито са пчелите, но нови проучвания опровергават това твърдение. В пчелния прашец са открити над 150 различни вида остатъци от химикали – един “смъртоносен коктейл от пестициди”, според специалиста по апикултура към Калифорнийския университет Ерик Мусен.
Световни компании като Bayer (които притежават лидера в биотехнологиите Monsanto), Syngenta, BASF, Dow и DuPont отричат химическите им продукти да вредят на пчелните колонии, въпреки явната връзка между неоникотиноидите и синдрома на празния кошер.

Синдромът на празния кошер е феномен, който се появява, когато болшинството от пчелите-работнички в една колония изчезнат и в нея останат само пчелата-майка и няколко пчели-работнички, които да се грижат за оплодените яйца и за своята царица. Учените се опитват да обяснят причините за феномена още от 2006 г. насам, когато той е описан за първи път.
Проучванията на д-р Алекс Лу от факултета по “Екология и опазване на околната среда” към Харвардския университет целят да докажат връзката между неоникотиноидите и изчезването на пчелните колонии. В продължение на една година (2012-2013 г.) д-р Лу изследва 18 кошера с пчели, изложени на два вида неоникотиноиди – клотианидин и имидаклоприд. Резултатът? Шест от общо дванайсетте, изложени на неоникотиноиди колонии, напуснали кошерите си.

Други проучвания установяват, че макар и да не унищожава моментално пчелните колонии, натрупването на неоникотиноиди след време води до тяхната гибел. Според учените пестицидите са особено вредни за пчелата-майка като значително намалят репродуктивната й функция.

За да разберат какво точно се случва с пчелите, група канадски учени от Университета Йорк в Торонто използвали лаборатория на открито (далече от посевите с царевица) като в продължение на 12 седмици излагали пчелите на действието на пестицида клотианидин. Оказало се, че въпреки контролираните дози, насекомите започнали да страдат. Защитните им механизми били отслабени, много от пчелите-работнички започнали да се застояват в кошера и шансовете им за оцеляване намалели. Пчелите изгубили и своята царица, чиито яйца гарантират оцеляването на колонията.

Макар че ЕС забрани употребата на три (клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам) от общо петте неоникотиноидни пестициди, причиняващи смъртта на пчелите, Франция взе решение да забрани използването и на петте вредители както върху посевите на открито така и в парниците. В доклад на агенцията за обществено здраве на Франция ANSES се казва, че “съществуват достатъчно на брой и безвредни алтернативи на неоникотиноидите и че трябва да се работи със, а не срещу природата.”Пчелите измират прогресивно и вече знаем защо, а също и как можем да помогнемПчелите измират прогресивно и това пряко застрашава изхранването и дори оцеляването на човечеството.…Jan 28 2019vijti.com

Източници: ОпознайБългария

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!