Бай Марин си има свой метод за отглеждане на домати, добре дошли в неговата импровизирана оранжерия

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Много градинари имат за цел да произведат по-ранна реколта от зеленчуци. Така е и при нашия читател Марин Маринов. С уникалната технология, която прилага в градината си, той получава реколта от домати с 40-45 дни по-рано от колегите си. За целта градинарят всяка пролет си прави оранжерия, която не е от полиетилен или стъкло, а от пластмасови бутилки. Използва шишета от минерална вода (галони), които са с обем около 20 литра, тъй като са по-твърди и издържат повече години.
Докато в полиетиленовите оранжерии се отглеждат предимно хибридни домати, които притежават висока раннозрелост, в създадената от мен оранжерия, могат да се засаждат различни сортове, споделя Марин Маринов.
Тук гъбните болести нападат растенията по-рядко, а освен това доматите за ранно производство може да се отглеждат без задължително разсадът да е пикиран.Краставиците подхранвам на 10 дни, доматите – на 15. Добивът стана двоен, а и не знам какво е това болест по растениятаНапоследък все повече българи се ориентират към отглеждането на плодове и зеленчуци в домашната град…Jun 8 2019vijti.com

Семената се сеят по-рано
Засяването на семена за производство на разсад се прави по-рано от обичайното време. По принцип Марин засажда доматите в градината на 1 април. Разсажда растения, когато са на 65-70-дневна възраст.
Така че ориентировъчно сеитбата се прави в средата на януари. Градинарят засява гъст разсад в сандъчета, а по-късно пикира растенията поединично в кофички. Грижите за разсада са едни и същи както при обикновеното производство.
Засаждане на 1 април

Засаждането се прави поединично, по едно растение на 7 см от от двете страни на всеки кол. Земеделецът използва железни колове, тъй като са по-удобни и практични за технологията, която прилага. На всеки кол поставя по една бутилка с отрязано дъно, които се придържат с кабел, за да се регулират. Растенията се засаждат шахматно по схема 70 на 70 см.
От години градинарят засажда доматите на 1 април, а първите плодове бере към 25 юни.
Отначало засажда растенията на равна повърхност. Постепенно с окопаването загърля стъблото, което при нужда почиства от най-долните листа и оформя браздите.От опита на наши читатели: Как да отгледаме най-вкусните домати без химияВъзможно ли е в градски условия да отгледаме фантастично вкусни домати и краставици? Отговорът е кат…Feb 15 2019vijti.com

Когато засаждате домати, никога не допускайте тези 10 грешки:

Грешка 1: Да игнорирате прогнозата.
Дори да сте сигурни, че последните мразовити дни вече са далече добре е задължително да проверете 10-дневна прогноза преди засаждането. Студените вечери или серия от проливни дни може да бъде пагубна за нежния разсад.

Грешка 2: Прекъсване на коренчетата.
Прекалено влажната почва на разсада създава предпоставки за по-лесно прекъсване на коренчетата. Поливането, за да го извадите от кофичките е задължително, но не прекалено. Мократа почва бързо пада надолу и е много вероятно да нарани корените.

Грешка 3: Пренебрегване качеството на почвата.
Това е последният Ви шанс за сезона, да подготвите най-добрата почвата за растенията. Задайте си въпроса – Направих ли всички възможни подобрения на почвата? Не е ли прекалено сбита? Не е нужно да подобря аерирането? Изпръхналата почва е винаги по-добра от влажната. Добавянето на био тор, торф или компост е винаги от полза.

Грешка 4: Прекалено дълбоко засаждане.
Първите няколко сантиметра от почвата са доста по-топли от по-долните. Ако се притеснявате, че почвата ви е прекалено студена в дълбочина може да засадите корена на растението леко полегнал, за да загърнете необходимата част от стъблото, без да корена да достигне до голяма дълбочина. Може да положите мулчиращо фолио, няколко дни преди засяване, за да повишите с няколко градуса температурата на почвата.

Грешка 5: Оставяне на дълго стъбло.
Добре е най-долните две листа да се заровят при засаждане. В последствие там ще се появят корени и ще засилят кореновата система

Грешка 6: Пренаторяване.
Трябва да внимавате да не прегорите новите растения с прекалено много тор, особено ако използвате изкуствени минерални торове. Внимавайте с предозирането. При био торовете предозирането е по-малко вероятно.

Грешка 7: Прекалено много слънце.
Най-доброто време за засаждане е топлото и облачно време. Прекалено силното слънце през май и началото на юни, ще създаде силен стрес за растенията и може да ги увреди. Хубаво е да можете да осигурите сянка за младите доматени растения поне за няколко часа през деня.

Грешка 8:Пресушаване на доматите.
Ново засадените домати имат нужда от редовно напояване, за да преодолеят стреса от трансплантирането. Поливайте ежедневно по малко през първата седмица. Капково напояване е най-подходящи начин за напояване на доматите. Повече за начините за напояване на доматите

Грешка 9: Пренебрегване на вредителите.
Възможно е веднага след засяването навън да се появят гъсеници, които прегризват младите растения точно на нивото на почвата. Ако сте провели процес на адаптация навън напълно възможно е да се появили и листни въшки. Преглеждайте доматите всяка сутрин и вземете нужните мерки.

Грешка 10: Поставяне на поддържащи конструкции прекалено късно.
Ако изчакате да поставите поддържащи конструкции, когато доматите вече имат нужда от тях ще сбъркате, защото може да нараните корените, докато ги закрепвате в земята. Поставете ги седмица до две след като се засадили разсада.

Източник: ОпознайБългария

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!