Тъжно: Само няколко десетки стари хора обитават болярското отпреди 150 години българско село Боженци (ВИДЕО)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Ако тръгнете от Габрово към Балкана, вие ще достигнете до Боженци – селище с повече от 600-годишна история, обявено понастоящем за архитектурно-исторически резерват. Посетителите тук се запознават с ежедневния бит и културата от времето на българското Възраждение.
Съгласно легенда, селото е наречено на името на млада болярка от рода на Асеневци, която поставя неговите основи, когато бяга от турците с децата си след падането на 2-то Българско царство. През 18-я век селището бързо просперира, благодарение на предприемчивостта на своите боляри, които забогатяват главно от животновъдство, продавайки добитък и извън границите на Османската империя.
Няма шега: За по-малко от 3800 лв можете да се сдобиете с малка къщичка на село, за която сте си мечтали цял животКой ни принуди да се махнем от селата и да отидем в градовете? Чия е вината, че селата, някога пъстр…Jan 15 2019vijti.com

Освен това, селото става известно и като надрегионален занаятчийски център, където се практикуват с голям успех абаджийство, кожухарство и ковачество.
Икономическият подем, достигнал върха си около средата на 18-я век,
води до привличане на едни от най-добрите майстори на ръчна дърворезба, които украсяват новопостроените двуетажни къщи с характерен по-висок долен етаж, заобиколени от внушителни каменни дувари.
Собственоръчно изтъканите черги върху дървените миндери, разнообразните резбовани мотиви по стените и таваните
са ярко свидетелство за уникалността на бита и културата от епохата на българското Възраждане.

Изключително красива е и построената по това време църква „Пророк Илия“, в която посетителят ще се наслади на неповторимото майсторство при изработката на дървения иконостас.
Съвсем в началото на селото е построеното през 1975 г. училище, в което има и библиотечен салон. Запазени са каменните мостове и чешмите, както и около 100 автентични къщи – обявени за недвижими културно-исторически ценности.
За съжаление времето на икономически разцвет е безвъзвратно отминало и само 40 възрастни обитават болярското в миналото село Боженци, надявайки се единствено на приходи от туризма.

Миролюба Бенатова разкри историята за едно село, в което полицията пази ало-измамници!Миролюба Бенатова с поредна порция разкрития! Миролюба Бенатова, която отскоро работи в Нова телевиз…Jan 13 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!