Спомени от преди 89-та: Когато плащахме ергенски данък, а милиционерите ни глобяваха за целувка в парка

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Казвам се Трайчо Пенев. Като млад специалист започнах работа с 692 лева стари пари. Удържаха ми месечно по 34 лева и 10 стотинки ергенски данък. Това бяха страшно много пари. Една вечер се целувахме с приятелката ми в Парка на свободата, а двама милиционери ни глобиха за нарушаване на обществения морал. Мен – 15 лева, нея – 10.
„325 лева и 25 стотинки ергенски данък плащам годишно! – възропта приятелката ми в рамките на позволеното. – За какво го плащам, като не мога дори да се целувам.” „Като не искаш да плащаш, омъжи се!”, отсече по-умният от двамата милиционери. Пресмятах наум. Ергенският ми данък възлезе на 409 лева и 20 стотинки. Събран с нейния, правеше 834 лева и 45 стотинки. Оженихме се. Край на ергенския данък. Заживяхме щастливо като в народните приказки.Спомени от соца: Ето какви подаръци ни носеше някога не Дядо Коледа, а Дядо Мраз (СНИМКИ)Едно време беше лукс да имаш такава писта. Малцина са си играли с нея. Сега може да се види абсолютн…Dec 23 2018vijti.com

Плащах ергенски данък, дайте ми добавка към пенсията
Много се говори за изключително ниските пенсии. Идеята на Патриотите минималната да стане 300 лева е чудесна, но се питам как да се вдигнат всички останали пенсии, което не се обяснява. Тези, които взимат минимална пенсия, са били винаги на нископлатена работа, те са най-много със средно и са внасяли цял живот малък процент осигуровки. Не е редно човек, който едва е завършил средно образование и винаги е бил дребен служител с ниска заплата, да се изравни по пенсия с мен, която съм със завършен техникум, висше образование и следдипломна квалификация и повечето ми трудов стаж е минал на отговорна длъжност (проектирах заводи).

Ако една пенсия стане от 157 на 300 лв., моята трябва да е поне 800 лв. Вдигането на минималната пенсия закономерно може да стане само като съответно се индексират всички останали пенсии. Другият вариант е да има нов по-справедлив начин за определяне размера им. Друга несправедливост също ме мъчи от много време. В България всички вдовци и вдовици взимат 26% от пенсията на починалия съпруг или съпруга, което е добре и правилно. Никой обаче не се е замислял досега за тези хора като мене, които не са се омъжвали или женили на младини и плащахме дълги години безсмисления т.нар. ергенски данък. Мисля, че беше 10% и отиваше в бюджета незнайно накъде. Редно е сега, когато се обсъжда промяна на пенсиите, да се помисли, че всички хора като мен са си внасяли тогава толкова данък, който може сега да ни се дава като добавка към пенсията. Защо тези, които цял живот не са се погрижили да се образоват и да отидат на по-добре платена работа, за да получават сега по-висока пенсия, чакат държавата да им дава повече пари, а тези, които са плащали допълнителен данък толкова години, да не получават сега нищо от даденото на бюджета. В едно нормално общество, каквото ние не сме, този въпрос отдавна ще да е решен.
Инж. Весела Петрова, София
Източник: retro.bgПо време на СОЦ-а: Свършваш висше и започваш работа, заплата 135 лева, на ден 6.14 лв, а сега?В последно време все по-често се усеща носталгията по социализма. И най-вече, по евтинията. Няма да …Dec 21 2018vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!