Симеон Сакскобургготски написа завещанието си – ето къде пожела да бъде погребан:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Симеон Сакскобургготски , наследник на българската царска династия и бивш министър председател, ще навърши достолепните 87 години след по-малко от месец (на 16 юни). Източници, близки до Негово величество издават, че макар да се намира в добро здраве, той все пак е започнал да се подготвя за „вечността“.

Приживе синът на Борис III се е заел да подготви церемонията по изпращането си , построявайки специален параклис във „Врана“, където да се установи със семейството си след окончателното завръщане в България през 2001 г.

Официално страната ни скъса с монархията през септември 1946 г., когато социалистическата власт проведе референдум и мнозинството от гражданите гласуваха „за” република. Монархистите оспорват резултатите и твърдят, че допитването е проведено под съветски ботуш.

Царят се титулува Негово Величество и всички монархически фамилии по света, както и Българската православна църква го признават за наследник на царския трон. Той самият възприема себе си за пазител на монархическата традиция. Две събития в последно време са знакови за волята на Симеон – преди месец той докара тленните останки на сина си Кардам и го погреба във „Врана”. До месец, което ще съвпадне с рождения ден на Сакскобургготски, ще се случи историческо за България събитие – в София ще бъде докаран и ковчегът на неговия дядо – цар Фердинанд и така ще бъде изпълнена неговата роля, макар и 76 години след смъртта му, да бъде погребан в България.

След кончината му в германския град Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин“ в същия град.

„В Годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа, въпреки голямото му желание и това на близките му. След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитета, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех, въпреки добрите намерения на организаторите им”, сподели Симеон II в специално изявление.

„Днешните  условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец „Врана“ в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни. Още подробности ще бъдат дадени в навечерието на самия акт”, заяви неговият внук. След 1996 г. имаше няколко инициативи Фердинанд да бъде препогребан в България. Първият инициативен комитет бе начело с известния юрист и някогашен заместник-председател на Народното събрание Гиньо Ганев.

Като човек, събрал в себе си много история и свързан фамилно с историята на България през последния век и половина, Симеон Сакскобургготски съвсем целенасочено работи за изчистване на негативния образ на българската монархия сред българското общество. Това е и една от причините царят да пожелае на родна земя да бъдат препогребани неговият дядо Фердинанд и неговият първороден син и пръв престолонаследник княз Кардам. Чисто символно и според монархическата традиция пък Симеон II пожелал да бъде погребан до тях, твърдят запознати

Той е роден в София на 16 юни 1937 г. и през 1946 г. заедно с майка си царица Йоанна и сестра си Мария-Луиза е изгонен от родината си като точно 50 години живее в изгнание в Турция, Египет, Испания и САЩ. Завръща се в България половин век по-късно – на 25 май 1996 г., като царското семейство започна дълга битка за връщане на имотите, принадлежали някога на Фердинанд и Борис III.

В навечерието на деветата годишнина от смъртта на първородния син на Симеон II – княз Кардам Търновски, царското семейство пренесе тайно и без публичност тленните му останки на българска земя. Синът на Симеон II царица Маргарита беше положен в царската фамилна гробница в двореца „Врана“ в криптата на православния параклис „Св. св. цар Борис и Йоан Рилски Чудотворец”. През август 2008 г. Кардам и съпругата му княгиня Мириам претърпяха тежка автомобилна катастрофа в близост до Мадрид, от която престолонаследникът не успя да се възстанови. Двамата едва бяха измъкнати от смачкания до неузнаваемост ягуар. На 7 април 2015 г., след 7 години в кома, Кардам почина.

Пренасянето на тленните останки на Кардам, който е роден в Мадрид, в родината на баща му, има огромно символно значение. Според монархическия протокол, тъй като Симеон II не е абдикирал от престола и се титулува „Негово Величество Симеон II, цар на българите“, това означава, че Сакскобургготски декларира пред царските и кралските фамилии по света, че не се отказва от короната. Макар и вече да не е сред живите, Кардам остава първият престолонаследник.

Той щеше да наследи царската корона от баща си. След смъртта на Симеон короната отива у неговия внук и първороден син на Кардам – княз Борис.

Очевидно царят, който вече гони 87 години, е решил да потвърди правата на фамилията върху българската царска корона. Втората причина бившият премиер и екслидер на НДСВ да препогребе сина си в България е, че Кардам ще бъде първият благородник от свързана с българското управление фамилия Саксобургготски, чийто гроб в България е известен.

След пренасянето на тленните останки на цар Фердинанд у нас ще бъде изпълнена неговата воля и реално той ще бъде първият български монарх от Третата българска държава, възстановена през 1878 г., който ще бъде погребан у нас.

Фердинанд I, роден като Фердинанд  Максимилиан Карл Леополд Мария Сакскобургготски, е княз на България от 7 юли 1877 г. до 22 септември 1908 г., когато е обявена Независимостта на България от 22 септември 1908 г. до абдикирането му на 3 октомври 1918 г. Той управлява България в продължение на 31 години, с което се превръща в най-дълго управлявалия монарх в Третата българска държава.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!