Семейство направи в Хотница биоферма за новия хит лечебни гъби шийтаке

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Семейство инвестира собствени средства в биоферма за гъби шийтаке, които са лечебни и отлична храна за вегани. Стопанството на съпрузите Диана и Атанас Димови и на дъщеря им Тоника се намира в наследствена къща в Хотница. Начинанието е разработвана от доста време идея, а земеделският производител е 26-годишната госпожица Тоника, възпитаник на ВТУ. Биофермата върху два декара двор е кръстена „Тодина“ и е разположена в оранжерия, която засега е една, но ще бъдат няколко. До момента фамилията е инвестирала около 10 000 лева свои пари и се надява бизнесът да потръгне. Смелата инвестиция пък е единствена във Великотърновска област и не само при нас.Това се казва успял българин – Стоян Стоянов не може да смогне от поръчки и САЩ и арабските страниСтоян Стоянов се занимава с тапициране на стени по френски средновековен метод. Занаятът му е високо…Jan 7 2019vijti.com

„Решихме да избягаме от града и да заживеем на село. За целта обаче ни трябваше начинание, дребен бизнес, който да е различен от останалите. Ние от 6 г. предлагаме закуски във В. Търново край две училища, а преди държахме лавката в икономическия техникум. Този бизнес обаче е много труден, денонощен и решихме да намерим ниша в нещо, което да ни установи на село. Така се хванахме с гъбите шийтаке“, разказва г-жа Димовска. Тя допълва, че хранят децата от две училища във В. Търново с екологични закуски, миксове, бургери с черен хляб и семена и други здравословни неща. Първото начинание в бизнеса на Диана и Атанас пък е било в шивашкия бранш, където също са показали своите възможности.

Преди да стартират бизнеса, тя и съпругът Атанас изучили всички свойства на въпросните лечебни гъби, култивирани у нас по японска технология. Наричат ги още императорски гъби и имат 3000-годишна история, през която се превърнали в лечебно средство за дълголетие. Днес за тази гъба се казва, че помага при диабет и се бори против злокачествените клетки в организма, яде се по време и след химио- и лъчетерапия, спира растежа на тумори, понижава холестерола, намалява кръвното и предпазва от сърдечен удар. Единствената болест, за която е противопоказна, е подаграта. За тази гъба казват още, че е като еликсир на живота, защото съдържа около 30 ензима. За вегетарианците пък била заместител на месото. За останалите всеядни прилича на пържола и била най-вкусна на скара.

КАК СЕ БЕРЕ ГЪБА ОТ ДЪБОВИ И БУКОВИ ТРУПИ

СЕМЕЙСТВО ДИМОВСКИ СИ КУПИЛИ 20 КУБИКА ДЪБОВИ ТРУПИ определен размер. Въпросните лечебни гъби могат да се отглеждат и върху бук. Върху всяко едно дърво се правят определен брой дупки, около 60, с определен размер – широки 12,5 мм и дълбоки 2,5 мм. После в тях се слага биомицелът на шийтакето. В отвора се слага специална тапа и дървото се полива с изворна вода. Инкубационният период е между 4 и 6 месеца. През целия този период дърветата се дъждуват с вода от герана или от извора, но не и от чешмата, за да не бъде хлорирана.

За да има голям добив и постоянна температура, фамилията е сложила гъбената си ферма в оранжерията. Първите гъби вече са набрани и се подаряват за опитване на приятели. Освен това те не бива да стават много големи, а дървените трупи раждат шийтаке 5 години. След това дърветата се ползват за огрев, а дотогава Димовски се надяват да завършат къщата в двора на фермата си и да ги ползват.

„Първите гъби започнаха да се раждат през есента на 2016-а. Оказаха се наистина полезни и вкусни. Едно кило на пазара от тези гъби се продава за по 25 лева, но ние възнамеряваме да предлагаме тарелки с малки количества. Вече има търсене, но ние още не можем да го задоволим“, разказват още фамилия Димовски. Тримата продължават с усилния си труд, който за тях е не само бизнес, но и предлагане на лечебна и здравословна храна за хората. А в цялата технология има още много тайни, които те не искат да издават.Списък на лошите навици, които пречат на забогатяването на тези, които все още не са го направилиВ университета Браун (Brown University) е проведено едно от най-големите проучвания на финансовото п…Feb 4 2019vijti.com

Нели СУКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Източник: Борба

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!