Това се казва успял българин – Стоян Стоянов не може да смогне от поръчки и САЩ и арабските страни

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Стоян Стоянов се занимава с тапициране на стени по френски средновековен метод. Занаятът му е високо ценен в САЩ и арабските страни, където „обличането“ на стените е признак за стил, елегантност и лукс. Той изпипва до съвършенство всеки свой модел и казва, че словосъчетанието „компромис в изпълнението” не съществува. В момента 41-годишният мъж е в процес на преговори за реализация на първата си поръчка за Великотърновска област за дома на собственик на сайт за услуги.
Стоян е родом от София, но вече 5 години живее във Велико Търново, след като се жени за търновка и решава да се установи тук. Казва, че се чувства търновец и старата столица е идеалното място да отгледа своята вече 8-годишна дъщеричка.Известният чакръкчия бай Митьо от Златарица успял да предаде цялата си дарба на внука си д-р ЧергиларовНа Кръстовден освен именниците празнуват и чакръкчиите, тези народни лечители, които могат само с ръ…Nov 5 2018vijti.com

Преди да се задоми, 41-годишният мъж живее 6 години във френския град Ница, където за първи път вижда този занаят. Там прави първи стъпки в тази интересна и предизвикателна професия, но усвояването на тънкостите в занаята става в САЩ.
„2000 година отидох в САЩ със зелена карта. Направих си фирма за услуги – ремонтиране, почистване и т.н., и попаднах на германка и финландец, които от 20 години се занимаваха с тапициране на стени. Те имаха нужда от помощ и така започнах да се занимавам с това. Този занаят произлиза от Италия и Франция от 15 век.

Хората са закачали килими и рогозки по стените, за да се стоплят. Впоследствие обаче се е превърнало в модерна декорация”, сподели Стоян.
В днешно време този тип „обличане на стените” е станало истински хит сред американците. „Тапицирането в Америка се прави в най-богатите и луксозни къщи, защото е много скъпо като изпълнение спрямо всичко останало в дизайна – тапети, ламперии и други. Красивите платове са коприна, лен, кожа, велур и струват доста. За една нормална стая от 20 квадрата са нужни около 50 метра плат, което си е сериозна инвестиция”, уточни той.

Най-скъпата поръчка, която е реализирал, струва 40 000 долара в САЩ. Тя е за стая 30 квадрата в дома на един от акционерите на бензиностанция „Тексако”. Неговата съпруга си харесала плат в музей – копринена дамаска, която прилича на кадифе и велур, щампована на медальони и орнаменти от Луи XVI.

„Този плат е сложен на стена в музей през 1934 година и тя го хареса във вида, в който е, с всички петна, скъсани и захабени места, и поиска абсолютно същия плат. В Америка обаче това не се оказа проблем, тъй като намерихме една компания в Калифорния, която направи дубликат и състари плата по същия начин”, разказа Стоян. Той допълни, че е реализирал поръчки още в Германия, Италия и за емира на Бахрейн.

Монтирането става чрез дървена рамка на стената, върху която се слага естествена или изкуствена вата, дунапрен или друго в зависимост от това какъв ефект желае да постигане клиентът. След това отгоре се поставя платът, който се закрепва чрез пирони или телбод. Стоян обаче подчерта, че всеки плат е специфичен за себе си и затова трябва да се спазват редица правила при „обличането”.

„Платът е жива материя. Коприната и ленът поемат влага и се стягат или свиват, защото са естествени влакна, в зависимост от времето, затова има различни техники при поставянето. Тапицирането има страхотни изолационни качества”, каза той.

В България този вид декорация не е позната, защото няма хора, които да се занимават с класически метод, по който се прави, категоричен е 41-годишният мъж. „Хората не могат да си представят как ще го поддържат. Българинът е прагматик, който винаги, преди да купи нещо, мисли как ще го опази. Не е толкова сложно, колкото изглежда. Чисти се с прахосмукачка два пъти в годината”, обясни Стоян.

Той обаче е оптимист по отношение на прогнозата си дали у нас занаятът му скоро ще има почва за развитие. „Хората в България са непредвидими. Може тапицирането да пробие и другия месец, може и никога. Това е и най-чаровното нещо на живота у нас – всеки ден има изненади – дали добри или лоши, важното е, че няма как да ти е скучно”, отговаря шеговито той.

И въпреки че може да живее легално в САЩ, Стоян е категоричен за избора си – Велико Търново! „Човек се завръща там, където му е най-добре на душата. Животът в Америка е предимно за хора, на които им се работи, а тук мога наполовина да работя и да имам време за семейството си. В момента изпълнявам поръчки за Близкия изток, януари заминавам за Ню Йорк за месец, защото имам поръчки и сега съм в преговори за първо тапициране във Великотърновска област”, сподели той.

Стоян заяви, че целта е „не просто да живея добре и да изкарвам хубави доходи“. С ръка на сърцето казва, че обича работата си и може да се труди денонощно. „Като се хвана да работя, не ме интересува кога ще приключа, просто трябва да стане както трябва. Българите са научени на постоянни компромиси за последните 800 години и правят каквото им кажат. Трябва да осъзнаят, че не може всичко да си направят сами, особено когато искат да имат нещо красиво”, подчерта той. „Не искам да се захвана с 10 къщи, които да тапицирам с евтин плат, а да стане така, както трябва, защото това е занаят, който датира от Средновековието и трябва да се прилага както се прави, а не да се побългарява. Достатъчно компромиси направи нашата нация”, заяви Стоян.Баща и дъщеря са единствените в България, които произвеждат сушени ароматизирани цветяБаща и дъщеря от Велико Търново са единствените в България производители на сушени ароматизирани пол…Dec 13 2018vijti.com

Галина ГЕОРГИЕВА

Източник: Борба

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!