Откриха скелет на гигант край Средец

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Откриха скелет на гигант край Средец. Любопитната находка е открита край средецкото село Дебелт. Скелетът е намерен при спасителни разкопки в частен имот. Останките са на човек, който е висок над 2 метра, предаде БНТ.

След извършване на антропологичното изследване е установено, че скелетът е от мъжки пол. Той е от периода на Римската епоха. Тепърва ще се търси дали има изменение в гените, които определят растежа и дали човекът е страдал от гигантизъм. Първоначалните изследвания показват, че неговия ръст е 2,20м.

От резервата Деултум споделят и за още една находка – двоен гроб, при който главите на покойниците са обърнати един към друг. Предполага се, че това са скелети на влюбена двойка. Предстои след антропологическото изследване на костите да се определят възрастта, пола и причината за смъртта на двамата.

В Южния некропол са открити близо 500 гроба. Сред тях се предполага, че има медици и фармацевти, тъй като някои от тях са погребани със скалпели и кутии за медикаменти. Според антрополозите може да става въпрос и за епидемия, предвид големия брой скелети, които са погребани сравнително близо едни до други и в едно и също време -средата на 2-ри век.

Мая Йорданова

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!