Мирослав Ангелов дойде от гетото, положи Хипократовата клетва, стана лекар и доказа, че всеки който се бори успява

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ на Европейската комисия организира серия от медийни семинари с фокус върху проблемите на ромските общности в Европейския съюз. Инициативата бе част от програмата For Roma with Roma, която си поставя за цел да сложи край на дискриминацията срещу най-голямата малцинствена група в съюза.
Там срещнах Мирослав Ангелов, един от няколкото добри примера – млади хора, които връщат надеждата, че не всичко е загубено. Наскоро той положи Хипократовата клетва, стана лекар и доказа, че всеки който се бори успява.Безработни роми нахраниха цяло село, но не взеха ни стотинкаКъм 60 души, основно роми, регистрирани на трудовата борса, отгледаха тази година десетки тонове кар…Oct 29 2018vijti.com

За ромите и медиите
Ромите рядко получават възможността да говорят и да разкажат своите истории пред медиите. Вероятно за това не сте чували за много от тях, които вече са успешно интегрирани и реализирани професионално. Но те са сред нас и са прекрасни хора.
По време на медийния семинар For Roma, with Roma се запознах с шестима от тях, които с упоритостта и енергията си променят общият знаменател под който поставяме ромите.

Това са Димитринка Борисова- дипломирана медицинска сестра в една от най-добрите болници в София, Георги Николов- здравен медиатор към община Самоков, Иван Иванов- учител, преподаващ на 2 клас в начално училище в София, Паола Пецева-студентка и асистент по проект към „Тръста за социална алтернатива“, Анифе Хасан- дипломиран начален учител, здравен медиатор и председател на на Сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“ и Мирослав Ангелов- тогава все още студент по медицина. Историите им заслужават да бъдат чути или прочетени.

Всеки от тях се е сблъскал с дискриминация, неразбиране или отхвърляне, но въпреки това не са се отказали и са постигнали мечтите си. Сигурна съм обаче, че никъде не сте чели или слушали за тях. Ето първата от историите за пътя към успеха на тези удивителни хора.

От кв. „Христо Ботев“ до медицината

Мирослав Ангелов е роден в столичния кв. „Христо Ботев” и не смята, че той може да се нарече гето. Тръгнал е подготвен в първи клас в 94 училище „Димитър Страшимиров”, защото майка му го е научила да чете и пише. Благодарен е и на учителите си.

Преди 6 години той започва да учи медицина. С една голяма мечта – да се занимава с кардиология. Воден от огромно желание и с много труд, още преди дипломирането започва да работи в клиника по кардиология.

Днес той е Д-р Ангелов – един от над 400 млади лекари, които неотдавна получиха дипломите си. Мирослав избира именно тази професия, заради загубата на родителите си, които имали сърдечни заболявания. А постиженията си дължи на баба си, която и днес е до него. Казва, че още във втори клас е знаел, че иска да стане лекар един ден, написал го е в съчинение на тема „Какъв искам да стана”.

Мирослав вярва, че трябва да остане в България и да работи тук. Убеден е, че всеки, който учи и се труди може да успее и у нас.

Днес той изживява мечтата си, защото се е борил за нея години наред. Произходът тук няма значение. Д-р Ангелов разбива стереотипите в отношението към ромската общност в страната.Браво: Горда майка на майката на 8 момчета и 5 момичета: не сме роми, за да чакаме на подаяния„Не сме роми, че да чакаме на подаяния, до сега не съм тръгнала с протегната ръка по институциите, н…Dec 12 2018vijti.com

Източник: Бгнау

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!