Малкият ми хитър трик: Винаги пускам кубче лед в тигана, когато пържа яйца:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Нашето семейство отдавна е скептично настроено към незалепващите покрития на съдовете. Имаше (и все още има) толкова много слухове за тях, че понякога те е страх не само да не ги надраскаш, но и изобщо да ги пипнеш с шпатула. Най-удивителното е, че за да не загори храната, трябва да прибягвате до трикове дори когато използвате тигани с тефлон.

Както се оказа, незалепващото покритие не спасява от прегаряне, а само от залепването на храната по повърхността. И това се вижда най-добре в този пример с най-обикновените бъркани яйца. В тази статия ще научите защо винаги слагам кубчета лед в тигана всеки път, когато пържа яйца .

кубче лед в тигана

Пържене с лед

В миналото, когато правех омлет или бъркани яйца, винаги се сблъсквах с проблема с равномерното изпичане. Харесва ми, когато белтъкът е равномерно изпечен отгоре, отдолу не загаря, а жълтъците остават течни.

неравномерно пържене

Това обаче е невъзможно, поне на мен никога не ми се е получавало – или изгаря отдолу, или остава сурово отгоре, или пък жълтъкът се втвърдява напълно. Някои решават проблема като сложат капак и намалят температурата, но това значително забавя времето за готвене, а сутрин имаш най-много 10-тина минути за приготвяне на закуската.

Е, аз открих своя трик за равномерно приготвяне на яйцата, при това за нула време – просто пуснете кубче лед в тигана!

шепа лед

Как да гарантираме, че яйцето няма да загори

И това се отнася не само за бърканите яйца, но и за други пържени храни. Омлети, кюфтета, пържоли, риба и дори чийзкейкове попадат в тази категория. Това важи особено за ястия, които са известни с това, че нямат време да се изпекат отвътре.

Ако добавите малко вода и покриете тигана с капак, пространството вътре ще се запълни с пара и процесът на готвене ще се ускори. Самото ястие няма да изгори по този начин и ще започне да се готви по-равномерно: отдолу – благодарение на тигана, отгоре – поради ефекта на парата.

Защо лед? Проблемът е в несъвместимостта на вода и масло. По-точно вода и врящо олио. Вероятно сте чували за този експеримент по физика повече от веднъж и може би дори сте го виждали. Ако добавите малко вода към горещ тиган с олио, то веднага започва да съска, да пука и рискувате изгаряне.

Първо, това е доста опасно. Второ, малко хора искат да мият печка, опръскана с мазнотия. Вместо това просто вземете кубче лед и го поставете върху пържените яйца. Водата ще започне да се изпарява равномерно с минимален контакт със самото олио.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!