„Клиентът винаги е прав“ е пълна глупост, всъщност често клиeнтът няма право

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Който е учил търговия или пък работи в този сектор добре знае, че клиентът винаги има право. Да, той трябва да получи най-доброто обслужване, но също така би трябвало и да знае на какво има право и на какво не. Обслужващият персонал не е длъжен да се съобразява нито с лошото му настроение, нито с липсата му на възпитание. Понякога си мисля, че думи като „Добър ден“, „Благодаря“ и „Довиждане“ са забравени от голяма част от хората, а на мода са „Ти знаеш ли аз кой съм“ или „Внимавай как се държиш, защото ще се обадя на еди-кой си“.
Прави ли Ви впечатление, че все по-често в магазините има бележки от типа: „Мили родители, магазинът не е място за игра. Моля не оставяйте Вашите деца без надзор!“. Аз лично се сещам поне за десет магазина, където на стената има залепени подобни „молби“ към родителите.В чужбина е по-добре да се пазиш от сънародник: За любовта между нашитеМариета Кънчева е от Луковит. Живее и работи в Гърция вече десет години. След неуспешен брак и семей…May 22 2019vijti.com

Защо според Вас собствениците са се принудили да напишат това? Заради минутното невнимание на родителите, може да стане голяма беля, а отговорността за нея ще падне върху собственика на обекта.
Деца без надзор се оставят не само в магазина, но и в заведенията. Родителите смятат, че сервитьорите трябва да наглеждат децата им, докато те пият кафе или бира с приятели. Да, ама не. Сервитьорът е длъжен да ги посрещне с усмивка, при нужда да им помогне в избора на питие или храна и да им го сервира, но не и да забавлява децата на клиента, да топли в микровълновата храната на бебетата, донесена от майката в пликче или пък да отсервира мръсните памперси, заедно с празните чинии и чаши.

Да, това с памперса го видях лично с очите си. Една доста добре облечена майка пиеше кафе с мъжа си на съседната от мен маса. Бебето й спеше в количката. След като се събуди, тя му смени памперса и го остави на масата до кафето на мъжа си. Платиха сметката и тръгнаха. Момичето, което ги обслужваше отиде до масата и тръгна да отсервира масата. Виждайки мръсния памперс, се затича към тях и им каза: „Извинете, забравили сте си нещо“, а те й отговориха: „Не сме! Не ни трябва!“, момичето ококорено им каза: „И на мен!“, а те: „Изхвърлете го! Това е Ваша работа!“.

Искам да попитам Вас: Това нейна работа ли е? Момичето бе принудено да го изхвърли. В случай, че персоналът откаже да угоди на недоспалите и уморени майка, биват нападнати с обиди и заплахи. Само, че никой не се замисля, че ако сервитьорът се съгласи да стопли пюрето в микровълновата и в този момент дойде проверка, собственикът на заведението може да получи глоба, затова че продава продукт, който не присъства в менюто на ресторанта.

Санкция може да получи и при сервирането на вода от чешмата. Затова, няма как да седнеш в заведение и да си поръчаш вода от чешмата и да се обидиш, че отказват да ти донесат. Причината за отказа не е, че е безплатна и сервитьорът няма да получи пари за нея, а в това, че водата може да е негодна за консумация. Само, че никой не се замисля за това, а започва да се кара с персонала.

Клиентът няма право да се кара и с продавачките в хипермаркета за това, че даден промоционален артикул, обявен в брошурата, е свършил. Те нямат вина, че евтината захар е изчерпана, например. Освен това, ако гневният клиент бе прочел малките букви в брошурата щеше да види, че там пише: „Цената е валидна до изчерпване на количествата“.

В България решихме, че откакто сме в Европейския съюз имаме право на всичко. Започнахме да пишем жалби и оплаквания до всички институции. Но докато ги заливаме с глупави и неоснователни писма, те няма как да обърнат внимание на наистина основателните случаи.

Трябва да разберем, че клиентът не винаги има право и никой в този свят не ни е длъжен, както и ние никому не сме длъжни. И следващия път, когато прекрачите прага на магазина и някой Ви каже с усмивка: „Добър ден“, отговорете му и вижте, че не боли. Права и задължения имат както продавачът, така и клиентът, но нека не забравяме човешкото у себе си.Собственик на бизнес: Знаете ли, че едно момче на 30 години от Украйна замени трима българиКирил Василев е роден в Пловдив. През 1990 г. създава и става съсобственик на „Хелиос ​- Пловдив ​- …May 20 2019vijti.com

Aвтор: Диляна Кочева

Източник: sofialive

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!