Какво да направим стъпка по стъпка, за да цъфти мушкатото от март до ноември

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Това е може би най-разпространеното и обичано цвете от домашната градина – мушкатото  (peralgonium). То неслучайно се радва на такава огромна популярност – отглежда се лесно, захваща се още по-лесно и е способно да цъфти почти през цялата година при правилни грижи. Днес ще ви научим какво да направите стъпка по стъпка, за да осигурите на красивото растение буен цъфтеж от ранна пролет до късна есен:

Можете да си засеете мушкато от семена, но много по-лесно се размножава от резници – приготвят се от средата на февруари до началото на март.

Лечение с мушкато: Можете да излекувате с това красиво цвете цели 9 болестиДомашна пеларгония или мушкато – растение, което преди се е считало за цветето на аристократите. Нег…Aug 1 2019vijti.com

мушкато

През този период е необходимо да се отреже мушкатото. То обича светлината, а през зимата не получава достатъчно, така че не е особено красиво в този сезон.

Трябва да отрежете голите клони до височината, от която се нуждаете (но не съвсем до основата, разбира се), от тях ще избият нови клонки.

Възможно е гераниумът всяка година да се подновява, като се пресажда от нови резници, както са правили бабите ни в стари времена.

За размножаване на мушкатото са подходящи резници с размери приблизително 7 см с около 3-5 листа.

Резниците се нарязват, като се правят коси разрези под пъпката, а долните няколко листа се премахват. Подсушете резниците, като ги оставите за 2-3 часа, така че разрезът да се покрие с тънък филм, след което засадете в приготвените саксии с почва и леко ги полейте. За да се образува буен храст, прищипете най-горната пъпка. Сложете на светло място, но не директно на слънце! Мнозина предпочитат да сложат резниците във вода, но ви съветваме да сложите таблетка активен въглен в буркана с вода, за да няма гниене.

съвети за мушкатото

Коренчетата се образуват много бързо. Тогава се пресаждат в саксия. Саксията трябва да е малка. Мушкатото не се нуждае от много пръст. Колкото по-бързо корените обхванат почвата, толкова по-бързо растението ще зацъфти, а колкото по-малка е саксията, толкова по-буен ще бъде цъфтежът.

каскадно мушкато

В големите саксии растението изобщо не цъфти. В една саксия можете дори да засадите няколко резници. В процеса на вкореняване долните листа могат да пожълеят – откъснете ги, когато покарат новите листенца. За да се образува красив и пищен храст, трябва да се „прищипне“ (или отреже) горната част на главнот стъбло над пъпката, за да се разклони стъблото, а да не расте нагоре. Страничните разклонения също могат да се подрежат, за да се разклонят правилно. Обръщайте постоянно саксията, така че да расте равномерно храстчето.

пищно мушкато

Мушкатото обича: – слънцето (но толерира лека сянка); – топлината(но през есента ще оцелее при леки студове); – не често, но обилно поливане; – добър дренаж в саксията; – умерено плодородна, дори бедна почва (в противен случай ще има много зеленина, но малко цвят); – редовно подхранване; – отстраняване на увяхналите цветове за продължаване на цъфтежа. През юни-юли, ако е необходимо, е възможно да направите пресаждане.

Йодната вода е много добра тор: разтворете 1 капка йод в 1 литър вода и изсипете 50 мл от сместа по стените на съда. Не прекалявайте, за да не изгорят корените!

След това поливане мушкатото ще цъфти непрекъснато и красиво! Ако листата пожълтяват, причините могат да бъдат както следва: – ако само ръбчетата на листата съхнат, причината е липсата на влага; – ако листата са тъмни или гниещи – причината е излишък на влага. И в двата случая листата могат да опадат; оголено стъбло, като долните листа падат – липса на светлина.

мушкато в саксия

През лятото мушкатото обича да живее на чист въздух – извадете го на балкона или в градината, добре засадено в почвата. Отначало, преживявайки стреса, свързан с промяната на мястото, мушкатото ще страда, листата могат да пожълтеят и паднат. Но след това ще ви зарадва с изобилен цъфтеж. Навън мушкатото цъфти удивително и красиво. На слънце понякога листата придобиват розов отенък – това е нормално явление, сякаш „тен“.

мушкато във ваза

През есента, в прохладно време при температура от 10-12 градуса, мушкатото „изпада в блаженство“!

Можете да го държите на открито до преди началото на мразовете, докато температурата падне до + 2-5 градуса. След това ще трябва да го отрежете, прехвърлите в саксии и поставите на хладно място (10-12 градуса) за зимен сън или, постепенно привиквайки с по-висока температура, да го внесете в стаята, където ще продължи цъфтежът.

Ето как правилно се реже мушкатото напролет, за да не е просто гола пръчка, а да цъфти чак до зима: Най-вероятно и вие имате в дома си поне едно мушкато . Това лесно за отглеждане цвете ни радва с п…Jan 29 2020vijti.com

ЗАЖЕНАТА

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!