Историята на Ене Бурда – жената, която създава модна империя благодарение на неверният си съпруг

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Мнозина са чували за списание “Burda”. Имало е период, в който то е било истински пробив в света на модата и откритие за модата от различни страни, тъй като позволява на милиони жени да изглеждат не по-зле от моделите. Малко хора обаче познават биографията на създателя на това списание – германка на име Ене Бурда.

Ние от Поничка бяхме любопитни да разберем каква е историята на успеха на тази жена, която е успяла да превърне житейските неудачи в безусловна победа.

Всички обожават Мелания, но вижте само предишната съпруга на Доналд Тръмп – на 58 изглежда направо божествено! (Снимки): Доналд Тръмп е медиен магнат и бивш световен лидер със завидна кариера. Освен всичко останало той е…Jan 9 2022vijti.com

Ене (крайно вдясно) с родителите си, сестра си и брат си

Ене Бурда, с рождено име Анна Магдалена Лемингер, е родена през 1909 г. в провинциалния град Офенбург. Баща й е бил машинист на влак, а майка й – домакиня, така че семейството живеело доста скромно.

От ранна възраст Ене осъзнала, че не иска да повтаря съдбата на майка си: скромната позиция на домакиня не й допадала. За себе си тя искала нещо по-голямо и по-добро.

Ене обичала да се откроява от другите. На младини тя си направила дръзка прическа боб, докато всички останали момичета сплитали косите си в плитки. Приблизително по същото време тя сменила името си на Ене – в чест на героинята от любимата си песен „Ене от Тарау“.

След като завършва манастирско училище и посещава колеж, Ене отива да работи като касиер в електрическа компания. Един ден доста симпатичен младеж на име Франц Бурда, дошъл да плати сметката си за електричество. Той притежавал малка печатница. Младежите се харесали и година по-късно се оженили.

В продължение на почти 20 години Ене усърдно изпълнявала ролята на примерна съпруга и майка. Тя управлявала домакинството и родила на съпруга си трима сина: Франц, Фрайдър и Хуберт. Издателският бизнес на съпруга й вървял добре и отвън изглеждало, че момичето е изтеглило щастливия билет. Ене обаче усещала, че нещо й липсва: активната и креативна натура търсела реализация.

Понякога съдбата се оказва голяма шегаджийка и изпълнява мечтите ни по много оригинален начин. Оказало се, че дълги години съпругът й е финансирал нерентабилното издателство Elfi-Moden, собственост на Елфриде Бройер, бившата му секретарка, с която е имал връзка. Ене била на 40 години, когато разбрала за предателството на съпруга си.

След като научила обаче, че бивша секретарка на съпруга й му е родила незаконна дъщеря, Ене не подава молба за развод, а заставя съпруга си да откаже финансирането на Elfi-Moden и пререгистрира неговото издателство на свое име.

През 1949 г. тя поема издателството, което по това време има 48 служители. Скоро тя публикува модното списание “Favorit”, което от 1950 г. става известно като “Burda Moden”. Между другото, Ене запазва брака си, но съпрузите имат чисто бизнес отношения. Освен това тя наема асистенти, които да помагат в домакинската работа и да се грижат за децата.

Разбира се, не било лесно да започне нов живот на 40 години, особено след като не знаела много за модата и публикуването на списания. Но от друга страна, тя отлично знаела какво иска: да стане успешна, както и да помогне на другите жени да изглеждат модерни и стилни.

Ене търсела шивачи и фотографи, сама избирала най-добрите модели и снимки. По същото време тя изучавала издателската дейност, разработвала нов дизайн за модното си списание и се запознавала с модата. Издателката прекарвала по 10-12 часа в офиса.

Основната й новаторска идея били кройките, които са включени в списанието от 1952 г. Използвайки тези кройки, клиентките можели сами да си ушият дрехи, които били демонстрирани на модните подиуми. Докато дрехите от други списания оставали недостъпни за повечето читатели, Ене успяла да създаде списание, което позволява на огромен брой жени да се обличат елегантно и с вкус, без да харчат много пари за това.

Идеята на Ене проработила отлично, защото тя разбирала точно от какво се нуждаят жените. По това време имало малко готови дрехи и цената им била много висока. Платът обаче бил по-лесно достъпен и мнозина знаели как да шият. Не е изненадващо, че “Burda Moden” скоро започва да се продава не само в Германия, но и в много други страни.

До 1961 г. нейното списание се превръща в най-голямото модно издание в света с тираж от 1,2 милиона копия. Ене буквално завладява света и става кралица на модата.

След смъртта на съпруга си Ене покорява още една непостижима висота: през 1987 г. “Burda Moden” става първото западно списание, издавано в Съветския съюз. Така тя успява да изтрие не само културните, но и политическите граници.

78-годишната Ене Бурда представя своето списание на модно ревю в Колонната зала на Московския съюзен дом. Това била истинска културна революция. На всяка поканена жена била връчена подаръчна торбичка с надпис „Модата не знае граници“. Тя съдържала екземпляр от последния брой на списанието и комплект козметика.

Ене управлява своята империя в продължение на 45 години и всеки месец се обръщала към читателите в писмо от страниците на списанието. Когато навършила 85 години, тя прехвърлила издателството на своите трима сина. Фрайдър и Франц обаче продават своите акции на брат си Хуберт Бурда, който решава да поеме бизнеса.

По време на заслужената си почивка Ене решава най-накрая да отдели време на хобито си и започва да се занимава с рисуване с маслени бои. Освен това от младостта си тя е голяма любителка на луксозните спортни автомобили и продължава да попълва автопарка си с нови екземпляри.

Освен това Ене Бурда е създала няколко благотворителни фондации, които допринасят за развитието на културата и изкуството, грижата за възрастните хора и подкрепа на нуждаещите се в родния й град Офенбург.

Легендарната издателка почина през 2005 г. на много почтена възраст. Тя беше на 96 години. Но нейният бизнес продължава да живее: днес списанието носи името “Burda Style” и излиза на 17 езика в повече от 100 страни по света.

През 2018 г., в чест на 110-ия рожден ден на Ене, германският телевизионен канал ARD пусна филм от две части, разказващ историята на успеха на тази невероятно енергична и талантлива жена, която успява да създаде икономическо чудо със собствените си ръце.

Купували ли сте някога списание Burda и използвали ли сте кройките в него?

Четири деца сирачета и съпруга оставя Петко ХиновКакто съобщихме на 49 г. внезапно почина преводачът с китайски език Петко Хинов. Той оставя съпруга …Jan 5 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!