Защо роднините не могат да измият тялото на починалия и кой трябва да го направи

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

В древни времена е било обичайно мъртвите да бъдат измити от хора от техния пол, например жена с жена или мъж с мъж. Но в наше време мнозина отказват приетите стандарти. В резултат на това все по-често възниква въпросът кой трябва да измие тялото на починалия. Как протича процесът на измиване

Процедурата за измиване на починал е следната – покойникът се съблича, тялото му се поставя върху равна повърхност, покрита с бяла кърпа. За измиване се използват топла вода и сапун.

Обичайно е целият процес да започне от главата и лицето, а след това с нежни движения постепенно да се спусне през тялото към краката. След измиването на починалия тялото му се изтрива до сухо. След това човекът се облича в специални погребални дрехи. Често се случва още приживе човек да поиска близките си да бъдат погребани в определени дрехи. В този случай семейството на починалия няма друг избор, освен да се вслуша в волята на този, който вече не е наоколо.

Защо роднините не могат да измият тялото на починалия и кой трябва да го направи

От древни времена се смята, че близки хора на починал човек и неговите роднини не трябва да участват в процеса на измиване. Това се дължи на факта, че душата на починалия е наблизо и е малко вероятно тя да се радва да види как роднините са ангажирани в този процес. В резултат на това това може да доведе до проблеми.

За да не нарушавате никакви забрани, най-добре е да поверите процеса на измиване на мъртвец на онези хора, които правят това професионално. Говорим за служители на погребални услуги. И дори ако ви се струва, че процедурата за измиване на мъртвец е доста проста, тя има редица различни нюанси, така че обикновен човек може просто да не е готов за тях.

В древността се е смятало, че кръвните роднини в никакъв случай не трябва да мият мъртвите. За това беше обичайно да се канят съседи или познати, а те от своя страна нямаха право да откажат молбата. Смятало се, че ако човек откаже, ще си навлече беда.

След измиване е важно водата да се излее на място, където няма добитък и растения. Горели са дрехите на починалия, с които е починал.

В православието се смята, че ако роднина измие починалия, няма нищо лошо в това. Напротив, сродната душа може да почувства грижата на любим човек. Във всеки случай тази процедура не трябва да се извършва от човек, който не е подготвен за това, тъй като тялото след смъртта има редица характеристики.

Какво да правим със златото, наследено от починал роднина?Семейните ценности не винаги предизвикват спонтанно възхищение и радост. Говорим за различни видове …Mar 10 2022vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!