Държавата остава затворена и след 21 декември-Ето докога

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Вече е постъпило предложение, ограниченията срещу коронавируса да продължат и след Нова година, по-точно до Ивановден, казва началникът на Националната здравноосигурителна каса проф. Салчев на пресконференцията Министерство на здравеопазването, съвместно с  БЛС.

Салчев смята, че това е наложително, заради самите парзници и имените дни непосредствено след Нова година.

„Моето професионално мнение е минимум една седмица след новогодишните празници, защото тогава съвпадат и с други празници – да не натоварваме системата“, заяви проф.Салчев.

На 1 януари българите празнуват Васильовден, на 6 януари е Йордановден, а на 7 януари половин България празнува Ивановден. Опасенията са, че тогава има голям риск от събиране на много празнуващи и разнасяне на заразата.

Здравният министър Костадин Ангелов не коментира идеята, но обеща, че решенията за отхлабване на мерките ще бъдат вземани с разум, а не с емоция, както и с вслушване изцяло в мнението на експертите.

„Ще положим всички усилия да управляваме кризата с разум, ще чуваме колегите си и ви обещавам, че няма да се ръководим от емоции при вземането на решения“, каза проф. Ангелов.

Според председателя на БЛС д-р Иван Маджаров засега е рисковано да се разхлабват ограничителните мерки, защото лавината ще залее отново болниците. Той изцяло подкрепя да не бъдат сваляни, но не се ангажира с предложение докога да действат или кога да бъдат вдигнати.

„Предварителни прогнози колко време и при какъв брой заразени, са неуместни в ситуацията, защото годината показа, че са невалидни“, каза шефът на БЛС.

„Мисля, че на всички вече ни стана ясно, че наистина имаме необходимост да задържим темпа на запълване на болничните легла, особено на интензивните отделения“, категоричен беше д-р Маджаров.

Той подчерта, че от БЛС настояват да не бъдат отпускани преди празниците. „За нас всякакво отхлабване би било рисковано за здравната система да изпаднем в още по-тежка ситуация“, заяви шефът на съсловната организация на медиците у нас.

Той напомни, че ако сегашният локдаун не беше въведен, щяхме да стигнем до ситуация, каквато наблюдавахме в Италия през пролетта – лекарите да решават на кой пациент да изключат апарата за дишане.

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!