Ако обичате да се разхлаждате по този начин, бъдете нащрек: Студеният душ в жегите е изключително опасен

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Вземането на студен душ при прегряване в летните жеги е популярна практика. За много хора това е начин да се разхладят и ободрят, дори да закалят организма си. Тази водна процедура обаче не само не охлажда (защото предизвиква повишаване на температурата на тялото), но може да има сериозни последствия за здравето. Ниската температура на водата може да предизвика настинка при хората със занижен имунитет. Съществува и по-опасно последствие от вземането на студен душ – рязкото разширяване на кръвоносните съдове и повишеното артериално налягане.
Според специалистите всичко зависи от здравословното състояние на човека, от наличието на вредни навици и от степента на физическа активност. За спортуващите здрави и закалени млади хора студеният душ е добра антистрес терапия и тренировка на кръвоносните съдове.
Бащата на покойния Чочо Попйорданов и младата му любима откриха летния сезон на СинеморецИван Попйорданов – баща на покойния актьор Чочо Попйорданов, инвестира пенсията си в неспирни ваканц…Jun 8 2019vijti.com

Противопоказания има при хората, които системно употребяват алкохол, при пушачите и хронично болните. В рисковата група са и пациентите с вегетативна дистония, хипертония и страдащите от главоболие.
Студеният душ не се препоръчва и при деца и възрастни с нисък мускулен тонус (при отсъствие на физическо натоварване). Основната опасност е, че студената вода може да предизвика силен спазъм на кръвоносните съдове, което е предпоставка за рязкото покачване на артериалното налягане, както и за други опасни за живота състояния.
А ето и няколко полезни съвета как да се разхладим в жегите:

Ако искате да се насладите на лятото, без да се чувствате като котка на ламаринен покрив, можете с прости и подръчни средства да си осигурите приличен комфорт. Има печеливши стратегии за всеки случай и място. Разбира се, най-висок данък обществено мнение плащаме в офиса, където не върви да се пуснеш по ефирна дрешка, но там в повечето случаи има поносими условия.

Далече от чужди очи, дори и на почивка, можете да комбинирате много тактики за терморегулация, които в повечето случаи няма да струват и стотинка.

1. Като японците
– на пода
Топлият въздух е по-лек и се издига към тавана. На пода е най-прохладното място. Седнали или дори легнали там, ще се почувствате със сигурност малко по-поносимо, отколкото върху леглото.
2. Перките на вентилатора да въртят обратно на часовника
Един от аргументите защо вентилатор, а не климатик е, че по-простият уред не изсушава въздуха и сметките за ток са по-малки. Освен това има трикове, които удвояват ефекта, без да се увеличават разходите. Посоката на завъртане на въздуха е от основно значение за охлаждането му. Перките би трябвало да се въртят обратно на часовниковата стрелка, ако “загребват” в синхрон със стрелките, ще свалят и надолу към пода топлия въздух.

3. Съд с лед пред вентилатора поражда бриз
– ледът охлажда околния въздух, вентилаторът го подхваща и го разпределя равномерно в помещението. Това гарантирано облекчава и в най-голямата горещина. Комбинацията помага да се постигне ефект, близък до този от климатик, но по-икономично.
Нямате лед? Каузата не е изгубена. Задоволителен ефект ще се постигне, и ако на подходящо място по пътя на въздушното течение от вентилатора окачите мокра кърпа. В екстремна жега и при подходяща настилка на пода можете да напръскате с вода дори и нея. Ако скоро не е почиствано, съветът не е актуален. Заедно с влагата въздушната струя ще започне да върти и микроорганизми, които може да “глътнете”.

4. Купа с лед близо до лицето, ако работите седнали
– това е много елегантен начин за охлаждане две в едно – въздейства на кожата и очите, които съхнат от жегата, като едновременно с това дробовете се изпълват с приятно усещане.
5. Вдишвайте дълбоко през устата за бързо освежаване в критичен момент. Йогите имат специална охлаждаща дихателна техника, но ако не сте изкушени да я изучите, просто вдишвайте бавно през устата и издишайте през носа. По-ефективно се охлаждате, ако присвивате езика си по дължина като улей и прекарвате въздуха оттам. Благодарение на “течението” и чрез по-дългия контакт със слюнката въздухът леко понижава температурата си, преди да изпълни белите дробове освен с живителен кислород и с горещата вълна от околната среда.

6. Не си вейте с ръце – това ви сгрява
Когато ни стане много топло на открито или в задушни общи помещения, някак по инстинкт започваме да ръкомахаме пред лицето си. С идеята да се проветрим. Голяма грешка! Въпреки че дланите ще създадат прилив на въздух и моментно чувство на свежест, ефектът в крайна сметка ще е обратен на желания. За енергичните движения тялото използва много енергия и то ще повиши телесната температура в дългосрочен план.
Компромисното положение е да използвате подръчно “ветрило” – твърда хартия или друг гъвкав предмет с голяма площ. Така ще създадете нужното живително течение около лицето си, без да хвърляте прекомерни загряващи усилия за това.

7. Излизате в жегата? Облечете се!
Повечето европейци живеят с твърдия стереотип, че за излизане в горещ ден най-подходящо е да останат с възможно по-малко и откриващи тялото дрехи.
Но как постъпват тези народи, които живеят в най-горещите страни? Покриват се от главата до петите. Със сигурност има защо. Белите свободни дрехи от естествени тъкани осигуряват повече комфорт и прохлада, защото дават възможност между дрехите и тялото да става нещо като въздушно течение. Като едновременно предпазват кожата от радиацията от слънцето. Ултравиолетовите лъчи състаряват кожата, но освен това може с времето да доведат до клетъчни мутации и рак на кожата.
Източник: Ретро
Страдате ли от разширени вени: Какви съвети и упражнения препоръча специалистът доц. д-р Андриан Тонев (ДИАГРАМА)Доц. д-р Андриан Тонев, д.м. завършва Медицински университет – София през 1994 г. От 1995 до 1997 г.…May 28 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!