Ето в кои дни НИКОГА не се ходи на гробищата! Още неписани правила, които може да не знаете:

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Повечето от нас посещават гробовете на близките си на приетите за това дни (Задушници), но и когато почувстват вътрешна нужда да поговорят с напусналите ги любими хора. Дали обаче знаете, че съществуват неписани правила за това кога в никакъв случай не трябва да се ходи на гробища ?

  • От край време се знае, че на гробище не се ходи след залез слънце.
  • Освен това в понеделник не се ходи на гробища, защото тогава мъртвите си оправят къщите и да не ги безпокоят.
  • Според църквата е добре да се въздържате и в тези дни – всички недели, дните на Дванадесетте велики празници, Великден и Страстната седмица.

Разбира се, това не е строга възбрана, която не трябва да се нарушава.

Сами решавате дали да ходите.

Когато ходите на гробища, в никакъв случай не бъдете с празни ръце. Носете нещо за раздаване, нещо за пийване, цветя или друго, което на покойника му е харесвало. Преди да напуснете гробището, извадете няколко монети от джоба си и ги хвърлете върху гроба. Дори нещо да е изпаднало от вас, по-добре го оставете, вместо да го вдигате и да го прибирате.

Счита се, че бременните и децата не трябва да посещават гробовете. Възрастните хора описват, че е допустимо душите на мъртвите да вземат със себе си душата на бебето.

Счита се за неприятен знак, в случай че се препънете в гробище. Още по-катастрофално е, в случай че паднете. Много внимавайте къде стъпвате и избягвайте да ходите, когато на открито се смрачава.

Когато си тръгнете от това място, не забравяйте да почистите обувките си усърдно, тъй че да не вкарвате гробищната пръст в дома си. Желателно е още да стоплите краката си в гореща вода.

Не забравяйте едно – от мъртвите не трябва да се страхувате, а от живите. Никой не е в положение да ви попречи да посетите гробището, в случай че имате потребност да го извършите. Вслушайте се във вътрешния си глас и му позволете той да ви направлява!

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!