Страдате ли от разширени вени: Какви съвети и упражнения препоръча специалистът доц. д-р Андриан Тонев (ДИАГРАМА)

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Доц. д-р Андриан Тонев, д.м. завършва Медицински университет – София през 1994 г. От 1995 до 1997 г. работи като ординатор в Клиниката по Съдова хирургия в НЦССЗ. От 1999 г. до 2015 г. е в Клиниката по Съдова хирургия и ангиология на Университетска болница “Св. Екатерина“, където извършва хирургични интервенции във всички области на съдовата патология – сънни артерии, коремна аорта, артерии на крайниците, венозни операции. Защитава докторантура на тема: “Избор на метод при оперативното лечение на пациенти с поражения на сънните артерии“ и се хабилитира в Катедрата по Сърдечно-съдова хирургия при МУ-София. От 2015 г. взема активно участие в бъбречни трансплантации съвместно с екип от Клиниката по урология при Александровска болница, като отговаря за съдовата част от операцията. Доц. Тонев членува в Българското национално дружество по ангиология и съдова хирургия, Българската асоциация по гръдна, сърдечна и съдова хирургия, Българското хирургично дружество, Българското дружество по флебология. Член е на Европейската асоциация по Съдова хирургия.Идея: 10 царски имена, които и днес родителите дават на децата си, вдъхновени от историятаВъпреки че тенденцията при имената на деца постоянно се променя, има няколко от тях, които винаги са…May 22 2019vijti.com

– Доц. Тонев, имат ли основание хора с хронична венозна недостатъчност да се опасяват от изостряне на заболяването през летните жеги?
– Пролетта и лятото са сезоните, през които зачестяват оплакванията на пациентите с хронична венозна недостатъчност. Топлината е един от рисковите фактори за развитие на заболяването.
– Как се отразяват високите температури на вените и на хората с венозни заболявания?
– Както е известно, топлината има съдоразширяващ ефект. Особено при хора с венозни заболявания високите температури са противопоказни, защото се задълбочават неприятните симптоми – оток, тежест, мравучкане и болка. Винаги съветвам пациентите с варикозни вени или прекарали дълбока венозна тромбоза да избягват стоене в топли помещения и топли процедури от всякакъв вид, като напр. излагане дълго време на слънце, използване на сауни, парни бани и т.н.
– Каква е причината за появата на разширените вени?
– Трябва да се отбележи, че повечето пациенти, страдащи от разширени вени, са жени, като съотношението с мъжете е 3:1. Важно значение има и наследственият фактор, който се предава предимно от майката. Бременността е също тежък рисков фактор поради хормоналния дисбаланс през този период. Именно тогава е тласъкът на заболяването. Освен това плодът притиска тазовите вени и оттам се увеличава налягането в долните крайници. Наднорменото тегло, начинът на живот и някои професии (напр. готвачи, стоматолози, учители, фризьори и др.) са също важни предпоставки за това заболяване. Трябва да се избягва и носенето на неудобни обувки, като например такива с много висок ток, когато се напряга подбедрената мускулатура или ако се носят продължително. Това води до деформация на стъпалото и съответно до натоварване на мускулатурата, която е в основата на изтласкването на кръвта обратно към сърцето. Анатомичната обувка е най-удобната.

– Ако човек е предразположен към разширени вени или е в начални стадий на заболяването, какви изследвания трябва да си прави периодично, за да проследява състоянието на вените? Кое от тези изследвания е неинвазивно и безопасно?
– Най-достъпно, безвредно, безболезнено, неинвазивно и в същия момент достатъчно информативно е цветно-кодираното дуплекс скениране или както е по-известно между пациентите като “доплер”. Посредством ултразвукови вълни може да се оцени съвсем точно състоянието на дълбоките и повърхностните вени на крайниците, на клапния апарат, да се види за наличие на тромбози или възпаления.
– Докога е възможно да се отлага оперативното лечение, използвайки ластични чорапи, билкови продукти например?
– Отлагането на оперативното лечение е строго индивидуално в зависимост от наличието или отсъствието на конкретни оплаквания, свързани с болестта. Не трябва да се пренебрегва и
психическата настройка на пациента за провеждане на оперативно лечение. При преминаване в по-горните стадии на заболяването и възникването на усложнения, оперативното лечение е затруднено и е свързано с по-голям риск за възникване на компликации.
– Какви усложнения са възможни?
– Като резултат от постоянния оток се стига до потъмняване на кожата (пигментации) в областта около глезените. Това силно нарушава храненето и здравината на кожата и може да доведе до отваряне на варикозни рани, които изискват много усилия и време за възстановяване. Друго сериозно усложнение е възпалението на варикозните вени (повърхностния тромбофлебит), който задължително води до образуването на тромб (съсирек) във вената и при откъсването му може да доведе до белодробен инфаркт и дори смърт.
– В МБАЛ “Уни Хоспитал” често организирате дни на отворените врати. В какво състояние попадат при вас пациентите?
– Мога да ви уверя, че всички часове по време на дните на отворените врати са плътно заети, така че отношението на пациентите към този вид профилактични прегледи е положително. Разбира се, преглеждаме болни във всички стадии на заболяването – от чисто козметични капилярни вени, през големи разширени вени, до варикозни рани, нелекувани с години.
– С каква съвременна апаратура за диагностика и лечение разполага болницата?
– В болницата разполагаме с най-съвременна апаратура за диагностика и лечение на разширени вени. Клиниката по Съдова хирургия притежава и ползва последно поколение ехо-доплеров апарат, на който може да се направи цялостна оценка на венозната система на крайниците.
Относно лечението при нас се използва съвременна апаратура за радиофреквентна аблация, която позволява без хирургични разрези, чрез температура да бъдат затваряни както големи варикозни вени, така и по-малки, капилярни вени.

– Прилагат ли се съвременните лазерни методи за коагулация на вените? За какви случаи са подходящи? Този метод по-ефективен ли е от останалите?
– Съвременните методи за коагулация могат да бъдат използвани при голяма част от пациентите с разширени вени, като, естествено, имат и съответните противопоказания. Основно е извършването на преглед и доплерово изследване при специалист, след което се преценява кой метод за лечение е най-подходящ при съответния пациент. Класическата хирургична интервенция (стрипинг) и радиофреквентната аблация имат сходна ефективност (над 95%), но основните предимства на съвременните методи за коагулация на вените са намаляването на броя на хирургичните разрези, което води до по-малко болка, по-нисък риск от усложнения и съответно до по-бързо възстановяване.
– Кои са другите рискови фактори?
– Много голямо значение има начинът на живот. Обездвижването, наднорменото тегло и затлъстяването могат да доведат до развитие на хронична венозна недостатъчност. Фамилната предразположеност също е сред основните фактори за поява на болестта. Сериозен е рискът за бременните, тъй като хормоналните промени допринасят за намаляване на тонуса на дълбоките вени.
– При какви оплаквания трябва да се потърси лекарска помощ?
– Най-често симптомите са свързани с тежест, оток и болки в краката. Сутрин тези проблеми почти не се усещат, но с напредване на деня се усилват. По принцип заболяването е характерно и за двата пола, но при жените честотата e три пъти по-висока. При хората над 50-годишна възраст повече от 60% са с хронична венозна недостатъчност на долните крайници – голяма част от тях дори не предполагат.

– Възможна ли е профилактика на заболяването?
– Профилактиката на това заболяване е комплексна – промяна в начина на живот, носене на еластични чорапи с компресия, взимане на медикаменти от групата на флавоноидите и т.н.
Избягвайте стегнати колани и корсети. Вдигайте краката нависоко възможно най-често, така кръвта под въздействие на гравитацията се оттича към сърцето. Препоръчва се практикуване на спорт, но без вдигане на големи тежести, скуош, футбол, баскетбол. Всички останали спортове като колоездене, плуване, ходене са много подходящи за хората с разширени вени. При наличие на тежест и отоци в краката помага и носенето на еластични чорапи, които обаче трябва да бъдат предписани от съдов хирург, защото нивото на компресия зависи от стадия на заболяването. Колкото по-рано се направи консултация със съдов хирург, толкова по-малък е рискът от настъпване на усложнения.
Поддържането на нормално тегло, спорт, физическо натоварване и носенето на удобни обувки са част от нещата, които могат да предотвратят развитието на болестта.
В случаите на фамилна обремененост и при наличие на няколко рискови фактора е добре да се прави профилактика с различни медикаменти. Но е важно да се знае, че става дума за лекарства с доказана ефективност, а не за различните кремове, които непрекъснато се рекламират. Лекарят е човекът, който трябва да даде на пациента правилната насока на лечение.
– Веднага ли трябва да започне терапията?
– Преценката е индивидуална за всеки пациент. Както е известно, при бременни жени например е по-добре приемът на лекарства да бъде максимално ограничен.

– Какви са терапевтичните подходи, които се прилагат при хронична венозна недостатъчност?
– Основните лечебни методи са медикаментозен, оперативен, хирургична обработка за най-тежките случаи, когато са налице варикозни язви. Важно е да се отбележи, че хроничната венозна недостатъчност се разделя на шест стадия, като в първата фаза болният се оплаква от тежест и болки, но няма изявена варикоза. Постепенно с напредване на заболяването се появяват телеангиектазии, варикозни вени, промяна в цвета на кожата, заздравели варикозни язви. Така се стига до крайния стадий, при който вече се наблюдават активни варикозни язви. В България разполагаме с почти всички модерни медикаменти, известни в света. За съжаление много често рекламите на различни хранителни добавки подлъгват болните, че проблемът им може да бъде разрешен. Дългогодишният опит обаче показва, че най-ефективни са т.нар. диосмини – лекарства от групата на венотониците. На всички специалисти са известни предимствата на тези медикаменти, включително и при остри хемороидални кризи. Прилагат се във всички етапи на хроничната венозна недостатъчност, а също така имат и профилактичен ефект. Добре е да бъде спомената и т.нар. еластотерапия, която включва използването на еластични чорапи. Комбинацията от компресивна превръзка и консервативно лечение може да забави за дълъг период евентуалните усложнения на хроничната венозна недостатъчност на долните крайници.

– Атеросклерозата е друга важна причина за развитие на съдови заболявания. С какво се характеризира тази болест?
– Атеросклерозата е болест, която може да засегне артериите, които кръвоснабдяват мозъка, сърцето, вътрешните органи и крайниците. Тази болест се развива основно при мъжете, тъй като жените са защитени донякъде от хормона естроген. Основните рискови фактори са високото кръвно налягане, захарната болест, дислипидемията и тютюнопушенето. Атеросклерозата се задълбочава също и от стреса, в който постоянно живеем.
– Кои са основните заболявания на артериалните съдове?
– Основните заболявания на артериалните съдове са в зависимост от съответния съдов басейн, който е засегнат. Когато пораженията са на сънните артерии, болните могат да получат мозъчен инсулт или преходно нарушение на мозъчното кръвообращение. При засягане на коремната аорта може да се стигне до нейното стесняване или запушване (синдром на Лериш) или разширяване (аневризма на коремната аорта). Пораженията на периферните артерии водят до намаляване на храненето на крайниците или коремните органи. Важно е да се знае, че при ранно откриване на тези заболявания лечението може да бъде както безкръвно с поставяне на стент, така и оперативно. В по-тежките стадии, например при развитие на гангрена на крайниците, в голяма част от случаите лечението е затруднено и не води до толкова добри резултати.
Източник: zdrave.toСобственик на бизнес: Знаете ли, че едно момче на 30 години от Украйна замени трима българиКирил Василев е роден в Пловдив. През 1990 г. създава и става съсобственик на „Хелиос ​- Пловдив ​- …May 20 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!