Коронавирусът е в България! Мъж и жена дадоха положителни проби

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

Регистрирани са първите два случая на коронавирус у нас. Те са засечени в Плевен и Габрово. Това потвърдиха от Националния оперативен щаб на извънреден брифинг в полунощ. От заразените са взети проби за повторно изследване. Двама пациенти – 27-годишен мъж и 75-годишна жена, са дали положителни проби на първите и вторите им направени тестове. Състоянието им вече е добро, потвърдиха от щаба.

Пациент с коронавирус почина, след като беше обявен за излекуванПациент с коронавирус е починал пет дни, след като е обявен за излекуван от китайска болница, съобща…Mar 7 2020vijti.com

Профилът и на двамата не отговоря на обичайния, тъй като и двамата не са пътували никъде и нямат контакти със заразени, стана ясно по време на брифинга. Още тази вечер е започнало издирването на лицата, с които двамата са контактували. Предстоят допълнителни изследвания, а отделенията в които са настанени мъжът и жената, са поставени под карантина. Няма да бъдат приемани, нито изписвани нови пациенти.

Утре ще бъдат готови резултатите от последните изследвания на двамата пациенти. Тогава ще стане категорично ясно дали става дума за коронавирус. Ако той бъде доказан, ще продължат да се търсят контактни лица.

От МВР също са предприели действия по отношение на оказване на съдействие на Регионалните здравни инспекции при издирване на контактувалите лица с двамата заразени. Органите на реда са на място и подпомагат действията.

„Дай, Боже да е фалшива тревога и щабът ни да бъде компрометиран“, отговори на журналистическо запитване ген. Мутафчийски. Той призова гражданите да поддържат лична хигиена и хигиена в общуването и да спазват, при необходимост, карантината.

„Други особени инструкции няма! Запасяването с храна няма да помогне на хората. Ще помогне да си мият ръцете редовно, да използват дезинфектант, да избягват близки контакти с други хора и масови мероприятия, да не се возят в препълнени средства от обществения транпорт“, категоричен бе той.

По думите му потенциалното откриване на две огнища в България не води до епидемия. Няма нужда от въвеждане на извънредни мерки в Плевен и Габрово.

Защо не доказваме коронавирус в България?В статия за специализирания портал „Право и здраве” лабораторния лекар д-р Георги Тодоров, практикув…Mar 2 2020vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!