Д-р Ангел Кунчев: Иде бум на хепатит С през есента

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]

„Бум на хепатит А се очаква през есента. Заболяването ще го има до края на годината”, прогнозира пред Lupa.bg. държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
„Лошите битови условия и недобрата хигиена са сред най-честите причини за появата на болестта. Вирусът е устойчив във външна среда. Най-високо е съдържанието му в каналните води. Хората могат да го внесат с обувки вкъщи. Той може да остане на улицата през цялата зима и след това да предизвика заболяване”, обясни здравният инспектор.
Вирусът лесно попада в заведенията за обществено хранене. Затова трябва добре да се мият съдовете, както и ръцете, за да не се получи епидемичен взрив.
„Храната не трябва да бъде държана извън хладилника.
Това растение изсмуква болестите като с прахосмукачка: Лекува хепатит, черен дроб, бъбреци, стомах и расте навсякъдеКоренът от глухарче се използва за лечение от много години. Той е в състояние да лекува алергии, да…Mar 30 2019vijti.com

Това е необходимо не толкова заради хепатит А, а заради салмонелозата и дизентерията. При висока температура техните бактериите се размножават в храната и се получава отравяне”, предупреди д-р Кунчев.
Той обясни още, че имунната система може да се справи 100-200 вируса, но не и с няколкостотин и затова организмът се разболява.
Инкубационният период при заразяване с хепатитис А обикновено е 4 седмици. Числото на вируса в организма драстично нараства от 2. до 7. седмица.
При хепатит А екстрементите и телесните течности съдържат високо число от вируса две седмици преди проявата на симптомите. Това е периодът, в който болният е силно заразен.

От 5 до 10 дни след заразяването с HAV (вирусът на хепатит А) организмът започва да продуцира антитела.
Между 3 и 6 месеца след антителата дават имунна защита срещу повторно заразяване от хепатит А. Когато при кървен тест се установи наличието на антителата, то означава че организмът е проболедувал хепатит А в миналото.
Симпотимите на заболяването се изявяват в продължение на 2 месеца. 99 % от преболедувалите имат имунитет срещу ново заболяване. Черният дроб се възстановява за 1-2 месеца.

При около 15 % от преболедувалите от хепатит А симптомите на заболяването се появяват отново за кратко след 6-9 месеца от първичното заразяване.
При рядкото болестно състояние холестатичен хепатит се изпитва сърбеж.
Заболяването продължава от няколко седмици до месеци според имунитета на болния. Възможно е да се проявят проблеми и при други органи, като възпаление на жлъчния мехур и възпаление на панкреаса.
Източник: Лупа
Тази билка прониква в ставите и възстановява хрущяла 1000 пъти по- добре от лекарстватаЕлена Федоровна Зайцева е известен билкар, който се занимава с билкови лекарства от 8-годишна възрас…Jun 7 2019vijti.com

[wpdevart_facebook_comment]

Още интересни публикации

error: Content is protected !!