Тежка икономическа криза в Куба: Въведоха ограничения при покупка на основните продукти

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Кубинското правителство съобщи, че заради тежката икономическа криза въвежда нормиране на продажбите на пилешко, яйца, фасул, грах, сапун и други основни продукти, предаде Асошиейтед прес.
Министърката на вътрешната търговия Бетси Диас Веласкес каза за Националната информационна агенция, че ще бъдат въведени различни форми на ограничаване на количеството продукти, които може да купи едно лице. Целта е държавата да се справи с недостига от основни хранителни стоки.
Министърката обвини за създалата се ситуацията американското търговско ембарго.
Икономисти обаче смятат, че също толкова, а може би и по-важен фактор е намаляването на помощта, която Куба получава от Венецуела,
също изпаднала в тежка криза, отбелязва АП.
Измамник посегна на къщата на президента Георги Първанов, прати на екс държавния глава съдия-изпълнителиБившият президент Георги Първанов e станал жертва на подла схема, сътворена от топ-измамник. Заради …May 11 2019vijti.com

Куба внася около две трети от храните. Годишно това й струва повече от 2 милиарда долара и през годините тя често е изпитвала за кратко недостиг от потребителски стоки. През последните месеци от магазините все по-често започнаха да изчезват, за дни или за седмици, някои стоки, а когато се появи пилешко или брашно, бързо се извиват опашки. Възниква и проблем с презапасяване.
В много части на Куба в някои магазини вече започна да се ограничава броят на продуктите, които може да купи едно лице.
Това важи, например, за бутилките олио.
Магазините за хранителни стоки в Куба са държавни. Всеки кубинец има купонна книжка, която му дава право да купи малки количества основни стоки като ориз, боб, яйца и захар всеки месец на цена, равна на няколко американски цента, отбелязва Асошиейтед прес.

Кубинците, които разполагат с достатъчно пари, могат да купуват повече от тези стоки на „свободни“ цени, които въпреки това като цяло са под средните за света. Някои маркови стоки (висококачествен ориз, по-специални сладка и други) често може да бъдат купени на цени, които са два или три пъти по-високи от страната, в която са произведени.
Решението на кубинското правителство за нормиране на някои стоки не означава, че те ще бъдат включени в т. нар. купонни книжки, въведени през 1962 г., подчерта министърката на търговията, цитирана от агенция Синхуа.
Източник: novini.bg
Харисън Форд идва в България заради „Индиана Джоунс”, новият епизод на сагата ще се снима у насСнимките на новия филм за „Индиана Джоунс” може да се проведат в България. Това заяви режисьорът на …May 10 2019vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!