Проф. Кантарджиев разреши: На Нова година 3 семейства може да празнуват заедно

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

За Нова година и празничните дни може да се допуснат до две-три семейства заедно, ако спазваме мерките дотогава, разреши проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести.

$Мерките у нас в началото бяха навременни, затова и резултатите тогава бяха добри. За коронавируса се научи много, дори повече, отколкото за други вируси. При децата количеството вирус е много повече от това, което е при възрастните, затова трябваше да се внимава много при контакт с възрастсните“, припомни отново проф. Кантарджиев в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ по Канал 3.

Рапърът Играта разказа за тежката си 2-месечна битка с коронавирусаРапърът Ивайло Иванов – Играта разказа за тежката си 2-месечна битка с коронавируса.  Минаха почти …Dec 2 2020vijti.com

„От 14 ноември заболяемостта е в плато и започва да намалява. Трябва да сме разумни и да сме спокойни, за да продължи спадът. Държавата прави каквото може, а целият медицински персонал върши чудеса. През миналите седмици имахме над 60% положителни проби, в последно време намаляват на 40-30%, това е косвен белег, че мерките сработват“, убеден бе вирусологът.

„Планове и стратегии срещу бедствия, епидемии, пандемии се правят от много години в България и е естествено за държавата да се грижи и подготвя за такива неща. Това е рутинна дейност за Министерски съвет“, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

„Винаги съм предупреждавал, че през близо десетина години се появява някаква мутация на вирус от животно, който преминава при човека и създава условия за епидемия – такива са били чумата и бурцелозата“, напомни той.

„Хората трябва да вярват на медицинските власти, защото това, което те казват, е насочено за здравето на хората, не за друго, това не е политика. Трябва да се вярва на авторитети, на доказателствена медицина“, убеден е специалистът.

„Неувереният човек е склонен към критикарство. По време на епидемия не се критикува, а се помага тя да се преодолее. Добронамереното отношение на хората помага“, сподели мнението си професорът.

„Засега няколкостотин хилади са се срещнали с вируса. Ако имаме ваксина, много бързо ще създадем напрегнат имунитет. Като падат антителата, не значи, че отново ще се разболееш. Тези, които са преминали коронавирусната инфекция, може да не се ваксинират, ако са сигурни, че са го преминали“, заяви още той.

„За да са ефективни ваксините, трябва почти едновременно да попаднат във всички страни в Европа, хубаво е да се поставят по едно и също време. Първи трябва да бъдат ваксинират хората на първа линия“, категоричен е проф. Кантарджиев.

„Приветствам всеки, който помогне в момента с нещо на медиците от сърце“, заключи проф. Тодор кантарджиев.

33-годишната Илиана почина от коронавирус няколко дни, след като роди здраво бебе Ден след раждането състоянието на младата жена рязко се влошило, преместена е в реанимация, където…Dec 1 2020vijti.com

 

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

Recommended
Заключенията на доклада на Съвета на Европа за българските психиатрии…
error: Content is protected !!