Проф. Витанов с ново предупреждение: Трябва да действаме сега

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

„Най-големият натиск въврху системата вероятно ще бъде през първата половина на декември“ – това каза пред БНР проф. Николай Витанов от БАН, математик на Националния оперативен щаб.

Той припомни, че още в началото на септември е определил октомври като преходен месец, а ноември като критичен, поставящ основите на онова, което ще бъде през зимата: „Ако не предприемем сега действия, декември ще труден, а януари и февруари – също“. Той подчерта, че здравната ни система вече не може да обхваща увеличаващия се брой болни.

Турското семейство, което създаде ваксината срещу коронавирусаАмериканският фармацевтичен гигант Pfizer и германската компания Biontech обявиха, че още този месец…Nov 12 2020vijti.com

„Капацитетът на здравната ни система, на РЗИ е да открива контактните на около 2000 нови случая на ден. Когато случаите прехвърлят тази граница, вече контролът става много труден и колкото и голяма да е дисциплината и да е добре здравната система – вирусът си се разпространява. Затова е добре да се знае тази граница и да има стремеж да бъде държан броят на новите случаи под нея. Ако е над нея, този вирус е доказал, че може да повали всяка здравна система, дори тази на САЩ“, обясни проф. Витанов.

Той беше категоричен, че ако се спазват мерките стриктно, броят на новите случаи ще спадне след около две седмици на 800 случая, но през зимния период няма да е по-малко от това. По думите на професора времето на вируса изтича, защото се умножават сведенията за успешните изпитания на ваксините. Той препоръча да се използват разумни средства, за да се премине с малко жертви периодът до наличието на готова ваксина.

„По-добре да останем здрави до появата на ваксината. Ако ваксините се появят достатъчно бързо, може голяма част от населението да не се срещне с коронавируса“, подчерта още математикът.

Една учителка остана завинаги на 59, коронавирусът я победиУчителка от Иновативно средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ е починала от коронавирус. Веселка А…Nov 12 2020vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!