Прокуратурата: Пътник от изгорелия автобус е изчезнал мистериозно

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Пътник от изгорелия автобус на автомагистрала „Струма“ е изчезнал мистериозно, стана ясно от брифинга на Главна прокуратура, който тече в момента. В превозното средство са открити овъглените останки на 44 души. В болница са 7. Според данните от граничния контрол обаче в автобуса на границата е имало 52 души. Един от оцелелите – мъжът успял да счупи задното стъкло на рейса, обаче твърди, че е извадил 8 души от пожара.

„Бях на място, видях овъглените трупове. Това ще остане в съзнанието ми цял живот. По- тежко беше обаче посещението ми в болница Пирогов, където са настанени оцелелите от катастрофата. За тях се грижат най- добрите специалиалисти. Това , което търсеха те , бяха техните близки – майки, бащи, деца. В една от стаите видях момче на моята възраст. Казах му, че е герой. Той ми разказа, че е спасил 8 човека. Всъщност в автобуса открихме 44 трупа. В болница са 7. Не е ясно къде е осмия човек. Проверяваме тази информация, тъй като може спомените на свидетеля да са объркани . Обаче той е категоричен“ заяви говорителят на прокуратурата Сийка Милева.

17-годишната Зулейха оцеляла в ада на Струма: Не стигнах до чукчето, удрях стъклото с ръце17-годишната Зулейха Яшаровска, една от оцелелите след трагичния инцидент на магистрала „Струма“, пр…Nov 24 2021vijti.com

Прокуратурата проверява дали изчезналия човек се е спасил или е бил в някой от другите три автобуса.

Според зам. главният прокурор Борислав Сарафов , първочалните данни от разследването сочат към човешка греша. Водачът се е отклонил неясно защо надясно и е предприел странна маневра. Така автобусът се е нанизал на мантинелата, която вероятно е разрязала резервоара.  Сарафов отхвърли версията, че автобусът е превозвал контрабандно гориво. На място са открити остатъци от три туби, но в тях е имало само остатъци от нафта. Няма никакви следи от бензин, нито от други запалителни течности.

Сарафов отхвърли версията за терористичен акт. „Тази тема не бе оповестена в деня на катастрофата, но беше изследвана от нас. Взехме ацетонови натривки, съпоставихме свидетелски показания и категоричено отхвърляме тази версия. Взрив не е имало, имало е само горене“ заяви прокурорът.

Днес продължават разпити и огледите на автобуса. Той е иззет и ще бъде отгледан от автоинспектори и технически лица. Ще се провери дали е възможно катастрофата да е следствие от техническа неизправност.

Засега водещата версия се очертава човешка грешка. „Отчитаме лоша сигнализация, лоша маркировка и лоша организация на движението. Тази мантинела, на която буквално се е наннизал автобуса не само че не е полезна, но е и опасна. Тя е способствала за инцидента. Тези обстоятелства ще бъдат изследвани от нас. Ще изследваме дали при евентуална човешка грешка, лошата организация да е спомогнала за произшествието“ заяви Сарафов.

Утре прокурор и следовател от България заминават за Македония, където ще получат ДНК проби, събрани от семействата на загиналите, за да могат да бъдат сравнени с ДНК от човешките останки от автобуса. Те ще бъдат съпоставени и след това телата ще бъдат освободени и върнати на македонската държава.

Сийка Милева съобщи, че днес главният прокурор е разпоредил на Върховна административна прокуратура да извърши проверка на сигнализацията и маркировката на магистралите и маркировката в цялата страна. Ако бъдат събрани доказателства за извършени нарушения, те ще бъдат изпратени на правителството. Срещу виновните, по чиято вина има допуснати нарушения, ще бъдат образувани дела.

Млада двойка, оцеляла в ада на магистрала Струма, проговори как се е спасила-Видео Двойка от Сърбия е сред оцелелите в ужасяващия инцидент с автобус на АМ „Струма”. Лулзим от Прешево…Nov 23 2021vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!