Отлична новина: Пенсионерите с шанс да взимат и след март 50 лева бонус на месец

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Възможно е 50 лева помощи за пенсионерите да продължат и след март, но това тепърва ще се обсъжда. Тези пари са свързани със здравна грижа, ще продължим да ги даваме, докато има здравна криза. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред Би Ти Ви.

Броят на хората, които искат да се ваксинират в социалните домове, за момента не е висок, посочи министърката. Желаещите да се имунизират на този етап са едва 20%. Предполагам обаче, че с течение на времето ще има промяна в този процент.

Агенцията по заетостта е за това да търси работа на хората. Около 230 000 души намериха работа по време на пандемията. Няма никакво изкуствено задържане на безработицата, тя в момента е около 6,7%. Обвиненията на БСП, че безработните се разпитват, за да бъдат разколебани да се запишат, са абсурдни, каза още Сачева.

Според социалния министър мерките няма да бъдат разпускани преди края на януари. По-скоро тогава ще се вземе решение какво да се прави занапред. Фокусът на социалното министерство в момента е помощите максимално бързо да стигнат до хората, посочи министърът.

Кои пенсионери ще получат по 120 лева през април

През 2021 година минималната работна заплата е 650 лв., а възнаграждението за нощен труд е минимум 1 лв. на час. Минималното обезщетение за безработица остава 12 лв. на ден.
Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст вече е 300 лв. Това са част от промените, които са в сила от тази година, обобщени от Министерството на труда и социалната политика в информации във Фейсбук профила на ведомството.

От юли всички пенсии ще се осъвременят с 5 процента, а до 30 юни хората, пропуснали срока, могат да прехвърлят парите за „вторите“ пенсии от универсален фонд в НОИ.
До март включително 2,1 млн. пенсионери ще получават добавка от 50 лв. към пенсиите си. През април 392 000 пенсионери с пенсии от 300,01 лв. до 369 лв. ще получат еднократна добавка от 120 лв. за храна.

През 2021 година екипите на патронажната грижа ще продължат да доставят храни и лекарства и да помагат за извършване на някои административни услуги. 50 000 възрастни и хора с ниски доходи ще получават топъл обяд.
Около 300 000 души ще получат пакети с храни от първа необходимост. Над 3000 ще могат да се хранят в обществените трапезарии в страната.
Продължават всички видове социална подкрепа за хората с увреждания.

Увеличават се заплатите на личните асистенти. Всички семейства със записани в I и в VIII клас деца ще могат да получат по 300 лв. помощ.
73 млн. лв. са осигурени за подкрепа на семействата с деца до 14 г., които учат от разстояние.

Детските надбавки остават по 40 лв. за едно дете, 90 лв. за две и 135 лв. за три деца.

Увеличава се размерът на данъчното облекчение за деца върху сумата от годишната данъчна основа на родител. Семействата с ниски доходи ще могат да ползват и детски надбавки, и семейно подоходно облагане.
Размерът за помощта за отопление отново ще е около 500 лв. за целия зимен сезон.С 600 млн. лв. мярката 60/40 за запазване на заетостта ще продължи до септември.

С 40 млн. лв. до края на март продължава и мярката 80/20 за секторите „Туризъм“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Транспорт“.
До 31 март работниците от затворените бизнеси ще могат да получават компенсации в размер на 75 процента от осигурителния си доход. Продължава мярката „Заетост за теб“.

Ще бъдат осигурени обучения за неактивни на пазара на труда и мерки за субсидирана заетост. Ще действа и програмата за осигуряване на детегледачи.
Вече се създава организация за стартиране и на втората фаза на имунизацията срещу COVID-19. Подготвя се ваксинацията на 15 000 души в домовете за стари хора и около 11 000 души персонал.

Нов Грабеж! Много хора, работили и плащали цял живот, ще се изравнят по пенсии с вечни безделнициДАЛАВЕРКО, ПЕРКО И ПОСЕРКО ВЛИЗАТ ВЪВ ВЛАСТТА, ДА ПРОДАВАТ КАЗАРМИ, ДА ТОЧАТ ЕВРОФОНДОВЕ И БЮДЖЕТ, Д…Jan 7 2021vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

Recommended
За мнозина бе изненада отсъствието на Алекс Сърчаджиева от тазгодишния сезон на…
error: Content is protected !!