Откриха какво блокира размножаването на коронавируса

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Руски молекулярни биолози откриха в клетките на човека и на мишки молекула на рибонуклеинова киселина (РНК), способна да се съединява с частици на различни видове коронавируси и да забавя тяхното размножаване, предаде ТАСС.

Младшият научен сътрудник от Националния изследователски университет в Москва Степан Нерисян изтъкна, че екипът е открил частицата микроРНК miR-21, която е способна да се свързва с всички човешки коронавируси, предаде БТА.

Откриха какво блокира размножаването на коронавирусаNo ExcerptSep 15 2020vijti.com

Предполага се, че вирусът я използва за забавяне на своята репликация в началния етап на заразяването, за да отложи активния имунен отговор на организма.

Клетките на човека и на другите живи същества изработват големи количества къси нишки РНК. Те гъвкаво управляват активността на едни или други гени, като се свързват с т. нар. матрична РНК, своебразни „работни копия“ на дадени участъци на ДНК, които клетките използват в качеството на шаблони за синтез на белтъците.

Изкуствените копия на подобни микроРНК активно се използват в наши дни в експерименти и се разглеждат като един от възможните способи за борба с рака и други заболявания.

Екипът на Нерисян е могъл да отдели четири семейства микроРНК, които се свързват с всички коронавируси, които се срещат при човека. При опити с мишки било установено, че когато са заразени с вируса на атипичната пневмония, концентрацията на цитираните молекули mir-21-3р била осем пъти по-висока в клетките на белите дробове на болните гризачи. С тях патогенът се стреми да бъде по-малко забележим за резкия имунен отговор в първите етапи от развитието на инфекцията, когато той лесно може да бъде унищожен.

От тази особеност на коронавируса учените могат да се възползват по изкуствен начин като се повиши концентрацията на молекули miR-21-3р в организма на болния.

 

Най-богатият български лекар Генчо Начев в болница с коронавирусЕмблематичният професор Генчо Начев от 3 седмици се лекува в специализираното отделение на ВМА от ко…Sep 5 2020vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!