Омикрон ще влезе у нас между 10 и 15 декември

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Вариантът „Омикрон“ ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира в „Тази сутрин“ по бТВ математикът проф. Огнян Кунчев.

Всичко по темата:
Омикрон – новият коронавирусен вариант 56

По думите му новият вариант ще се появи у нас заедно със студентите и работниците от Западна Европа, които се прибират у дома за празниците.

Мангъров: Причината за появата на „Омикрон“ най-вероятно е масовото ваксиниране (ВИДЕО)Според инфекциониста мутациите на новия вариант може да нулира действието на ваксините Причината за…Nov 29 2021vijti.com

Според Кунчев, ако „Омикрон“ навлезе у нас с пътуващите от Западна Европа, ще усетим ефекта на варианта в повишаването на случаите около Коледа.

Той допълни, че все още се знае прекалено малко за новия вариант, за да може да се направи предположение как би се развила една вълна от „Омикрон“.

„Познаваме този вариант от около седмица. Алармиращото е, че за по-малко от месец успява да удесетори броя на заразените с него“, каза доц. Любомира Гломб, която завежда отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя също каза, че не се наема с прогноза за кога точно ще проникне „Омикрон“ у нас.

„Засега РЮА има най-много опит. Симптоматиката не е различна. Тъй като населението на Южна Африка е по-младо, симптоматиката е по-лека, но това не бива да бъде извод, че ще бъде така за варианта по принцип. Предварителните прогнози са добри“, каза още Гломб.

Тя допълни, че основният начин за борба с инфекциозните заболявания е ваксинация и превенция под формата на противоепидемични мерки.

Няколко обнадеждаващи новини за Омикрон от проф. Ива ХристоваДиректорът на Националния център за национални и паразитни болести проф. Ива Христова съобщи няколко…Nov 29 2021vijti.com

Facebook Comments
Facebook Comments

Още интересни публикации

error: Content is protected !!